Šport
97 ogledov

Slovenci zadnji v drugi ligi

Barbara Špiler olimpijske igre 2012 London Stanko Gruden/STA
Slovenska atletska reprezentanca je na evropskem ekipnem prvenstvu, ki se je končalo v bolgarski Stari Zagori, zasedla zadnje, osmo mesto. Barbara Špiler je drugi dan slavila v metu kladiva (63,80 m), druga pa sta bila Joni Tomičič Prezelj na 100 m ovire (13,84) in Matija Muhar v metu kopja (76,97 m).

Tokrat močno okrnjena ekipa brez večine najboljših in s skoraj polovico mladincev bo leta 2017, naslednje leto zaradi olimpijskih iger tega tekmovanja ne bo, spet nastopila v drugi ligi, saj iz nje letos ni izpadla nobena ekipa. Le štiri reprezentance se bodo iz tretje preselile v drugo ligo. Slovenija je zbrala 127,5 točke in krepko zaostala tudi za predzadnjim Ciprom (151) in šesto Islandijo (156,5). V prvo ligo se selijo zmagovalci Danci (224) in drugouvrščeni gostitelji Bolgari (218).

Drugi dan so bili četrti ženska štafeta 4 X 400 m v postavi Maja Pogorevc, Ina Rojnik, Kaja Škerlj in Doroteja Domjan (3:44,55), Monika Podlogar v skoku v višino (1,70 m) in Andrej Batagelj v troskoku (14,96 m), šesti pa Tadej Hribar v metu diska (51,82 m), Saša Babšek v skoku v daljino (5,82 m), Tomaž Pliberšek na 3000 m zapreke (9:38,10) in Alenka Radej na 5000 m (18:21,60).

Slovenija prvi dan posamične zmage ni dosegla, drugi pa so bili Maja Pogorevc na 400 m z osebnim rekordom (53,90), Saša Babšek v troskoku in Nejc Pleško v metu kladiva. Četrti so bili Blaž Zupančič v suvanju krogle, Bernarda Letnar v metu kopja in Sara Berčan v skoku s palico, peti Peter Hribaršek na 400 m ovire, šesti pa Kaja Škerlj na 400 m ovire in moška štafeta 4 X 100 m. Ostali so tako prvi kot drugi dan zasedli zadnji dve mesti.

Tekmovanje se je drugi dan zaradi dežja začelo z zamudo. Na programu sta bili disciplini, v katerih so bila slovenska pričakovanja zelo visoka, saj sta nastopila tekmovalca z uspehi in medaljami v mladinskih konkurencah, Barbara Špiler in Robert Renner v skoku s palico; slednji je ostal brez izida, ker je trikrat podrl letvico na 5,00 m.

Špilerjeva je začela s 63,80 m in prek 63 m vrgla še dvakrat, v zadnji, četrti seriji pa je kladivo zalučala v zaščitno mrežo. V tej sezoni ji ne gre po načrtih, saj je daleč od 70 metrov, ki jih je že dosegala, in je bila kljub zmagi nezadovoljna. "Vesela sem, ker sem zmagala in prinesla največje število točk za Slovenijo. Z izidom pa nisem zadovoljna, saj sem pričakovala veliko več. Tehnično sem imela težave in mi je nekaj po prvih treh dobrih obratih zmanjkalo pri zadnjem, četrtem. Sedaj se končuje moj cikel priprav in upam, da bo šla poslej tudi rezultatska krivulja navzgor," je menila Špilerjeva.

"Glede na slabo vreme še sredi popoldneva, ko je bilo mraz in je deževalo, sem pričakoval izide okrog 75 m. Čeprav je na koncu posijalo sonce, se je to tudi na koncu izkazalo. Vse mete sem imel prek 70 m, zato sem s povprečjem zelo zadovoljen, pa tudi z uvrstitvijo, saj sem bil daleč najmlajši. Končni izid je le pol metra pod mojim osebnim rekordom. Upam, da bom še boljši na moji glavni tekmi leta, saj na mladinskem evropskem prvenstvu ciljam na zmagovalne stopničke," je napovedal Muhar.

Joni Tomičič Prezelj je na visokih ovirah zaostala le za Hrvatico Andreo Ivančević (13,38). "Želela sem osebni rekord, ko pa sem prišla na stadion, sem videla, da je veter v prsi dokaj močan. Bilo je tudi zelo mrzlo. Moj tek je bilo zelo dober in nisem naredila nobene večje napake. Pred startom sem bila malo živčna, ker je bila zame konkurenca dokaj močna, trema pa je bila pozitivna, saj sem vedela, da lahko dosežem dober izid, ker tekmice niso bile zelo dobre. Grizla sem do konca, večji del tekme sem bila na drugem mestu in to uvrstitev mi je uspelo tudi doseči. Ko sem videla čas, sem bila malo nezadovoljna, vendar po vsem lahko rečem, da sem vesela dosežka," je bila zadovoljna Tomičič Prezljeva.

V predzadnji tekaški odločitvi je presenetila slovenska mladinska štafeta. Pomočnik vodje ekipe Damjan Zlatnar je za prvo tekačico določil najhitrejšo Pogorevčevo, ki je predala kot prva in to je potegnilo ostale v štafeti, da so osvojile presenetljivo četrto mesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.