Slovenija
154 ogledov

Slovenec Maj Jukič v Londonu snema film, denar zbira tudi s pomočjo Kickstarterja

maj jukič Žurnal24 main
Slovenec Maj Jukič se v Londonu pripravlja na začetek snemanja filma. V ekipo je zvabil producenta, ki je bil s svojimi filmi že dvakrat na filmskem festivalu v Cannesu, direktor fotografije pa je ravnokar zaključil z delom v oddaji Grand Tour pod taktirko Jeremya Clarksona. Recept za uspeh?

"Sporočilo filma bo, upam da, za vsakega gledalca malce drugačno. Kar hočem z njim povedati pa je, da se je treba vedno boriti za svoje ideje, ne glede na to, da se morda slišijo nore, ko jih nekomu predstaviš," pravi režiser Jukič.

V 10-minutnem filmu The Pitch režiser predstavi producentu svojo idejo za 10-minutni film in ga poskuša prepričati v sodelovanje. 

"Na kratko, režiser rabi denar, producent ga lahko dobi. Režiser bi rad posnel film, ki bo poklon nekaterim največjim filmskim režiserjem in bo sestavljen iz momentov, citatov in kadrov iz njihovih filmov. Težava je, da producentu ideja ni všeč, kar mu poskuša tudi dopovedati. Zaplet filma pa je, da se med njunim pogovorom, vse te ideje realizirajo okrog njiju. Nekako se znajdeta v filmu, o katerem govorita," vsebino filma pojasnjuje Jukič.  

V jedru ekipe, ki se pripravlja na snemanje filma, trenutno sodeluje sedem ljudi, končna bo številka bo trikrat višja. 

Filmarji z izdelkom, ki ga pripravljajo ciljajo predvsem na ljubitelje filmov. "Tema je precej obširna, tako da bi se v njem lahko našli vsi, bojo pa najbolj na svoj račun prišli ljubitelji filmov zaradi vseh citatov, kadrov in poklonov. Je zelo 'filmski' film," dodaja Jukič. 

Po denar na Kickstarter 

Jukič se je po pomoč pri snemanju filma zatekel na Kickstarter, platformo za množično financiranje. Zbrati želi sedem tisoč funtov. "Najeti moramo opremo in prostor za snemanje, plačati ekipo. Tukaj je še postprodukcija in končno piljenje filma," pravijo ustvarjalci v videu, ki so ga objavili na Kickstarterju. Tukaj lahko njihovo kampanjo tudi finančno podprete.  

V zameno za podporo ljudem ponujajo majice, podstavke za pivo, izvode filma, fotografije, dele scenarija, originalne predmete iz filma, obisk na snemanju, statiranje,  … 

Zakaj film o nastajanju filma? "Toliko časa in energije sem oziroma smo vložili v filme in pogovore o njih, da je bilo treba nekaj narediti. Na srečo sem imel dokaj dolgočasno službo, da sem nekega dne med malico napisal prvi osnutek scenarija in ga zvečer ob pivu predstavil kolegu producentu," pojasnjuje Jukič. 

Vsi, ki sodelujejo pri filmu The Pitch so ljubitelji filma in so se priključili, ker jim je bil scenarij všeč. 

Film ne bo samo izdelek, so odločni ustvarjalci, ampak tudi predstavitveno sredstvo, ki bo, upajo, komu odprl vrata v nadaljnje filmske vode. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Maj Jukic 18:41 23.oktober 2016.

    Na srečo tole ni slovenski film, tako da ni porivanja.

  • ode 16:59 23.oktober 2016.

    Ga ni slovenskega filma brez porivanja.