Šport
22 ogledov

Kranjec do uspeha kariere

Žan Kranjec
1/7
EPA
V Söldnu je potekal prvi veleslalom sezone tudi v moški konkurenci. Končal se je z izjemnim uspehom Žana Kranjca in zmago Francoza Alexisa Pinturaulta.

Žan Kranjec je odlično opravil z drugo vožnjo in prevzel vodstvo pred nastopom zadnjih devetih veleslalomistov. Za njim sta nato hitro zaostala še Henrik Kristofferson in Thomas Fanara, po veliki napaki pa tudi Marcus Sandell. Na vrhu je bilo le še šest najboljših iz prvega teka.

Kot prvi je najboljšega slovenskega veleslalomista zadnjih let ugnal Felix Neureurther, ki je bil ob prečkanju ciljne črte le sedem stotink pred Slovencem. Nato se je vožnja povsem ponesrečila Stefan Luitzu, zaostal pa je tudi Šved Andre Myhrer. Pred nastopom zadnjih treh je Kranjec tako zasedal drugo mesto, enako pa je ostalo tudi po nastopu Švicarja Justina Murisierja.

Marcel Hirscher je nato storil veliko napako, a se uspel obdržati na progi, vseeno pa zanesljivo prevzel vodstvo za 67 stotink. Navdušenje domačih navijačev je nato utišal Alexis Pinturault, ki je slavil s sedmimi desetinkami. Postal je tretji Francoz z zmago v Söldnu.

"Čeprav mogoče v tem trenutku delujem zelo mirno, v meni vre. Sem neizmerno vesel, da sem lahko pokazal dve dobri vožnji. Četrto mesto je super rezultat. Še sam si ne bi upal napovedati tega, stopničke pa očitno moram pustiti za druge tekme," je bil v prvi izjavi za Radio Slovenija zelo vesel 23-letni alpski smučar, ki je bil v Söldnu pred današnjo tekmo najvišje 24. leta 2014. Pred tokratnoo veleslalomsko uverturo v sezono pa je bil najboljši 12., kar je dosegel lani decembra v Val d'Iseru.

Izjemen že v prvo

Nova sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju se je za Slovence včeraj začela z desetim mestom Ane Drev, podoben uspeh pa si je lahko po prvi vožnji moškega veleslaloma obetal tudi Kranuje, ki se je na progo podal s številko 24. Slovenski veleslalomist je za vodilnim Pinturaultom zaostal za 1,16 sekunde in se uvrstil prav na mejo deseterice.

Za Pinturaultom je sicer še najmanj zaostal veliki domači up Hirscher (+ 0,17), tretji pa je bil Murisier. Za razliko od ženske tekme, ko je bila Lara Gut razred zase, se je prvih sedem tekmovalcev zvrstilo znotraj ene sekunde.

Miha Hrobat je v konkurenci kar devetdesetih smučarjev nastopil s številko 75, na koncu pa je osvojil 50. mesto. Za vodilnim Francozom je zaostal za tri sekunde in 14 stotink, od prve trideseterice pa ga je ločila sekunda in osem stotink.

<

Komentarjev 2
  • d 18:10 23.oktober 2016.

    štejejo samo stopnicke, vse ostalo si lahko nekam porine

  • watcher 15:30 23.oktober 2016.

    Bravo Žan, pravi športnik se veseli tudi 4. mesta.