Svet
122 ogledov

Slovenec odkril starodavno majevsko naselbino

Majevsko mesto Chactun
1/4
Reuters
Odpravo, ki je odkrila najobsežnejšo doslej poznano majevsko naselbino, je vodil Slovenec Ivan Šprajc.

Odprava je pod vodstvom Ivana Šprajca odkrila ostanke 15 piramid, nekatere med njimi pa so visoke tudi 23 metrov. Našli so ostanke stanovanjskih hiš, piramid in palač, igrišč, trga in visoko izklesano kamenje.

Najdeno mesto so poimenovali Chactun, kar pomeni Rdeča stena ali Velika stena. Po besedah arheologa Šprajca je v naselbinah živelo nekaj manj ljudi kot v majevskem mestu Tikal v Gvatemali, ki velja za največje, v njem pa je živelo okoli 90 tisoč ljudi.

Arheologi ocenjujejo, da je v najdeni naselbini živelo od 30 do 40 tisoč ljudi, a so za podrobnejše in natančnejše ocene potrebne dodatne raziskave.

Odkrito že prej, a niso vedeli

Ruševine starodavnega mesta s površino več kot 22 hektarjev je najobsežnejša doslej poznana majevska naselbina na tem območju. Arheologi so našli tudi dokaze, da so bili pred 20 ali 30 leti na tem območju naseljeni ljudje. "A nikoli o ostankih niso nikogar obvestili," pravi Šprajc.

Tri tedne so sekali goščavo

Pot do skritega mesta ni bila preprosta. Kot je povedal Šprajc, je celotno območje prekrito z džunglo. Prve namige, da bi se sredi gozda lahko skrivalo kaj več, so jim izdale zračne fotografije, posnete pred 15 leti. Tri tedne so potrebovali, da so do domnevnega najdišča očistili pot, raziskovali pa so šest tednov.

Krivo vreme in spopadi

Na podlagi napisov so strokovnjaki razcvet mesta datirali med leti 600 in 900 našega štetja. Upajo, da jim bo najdba pomagala odkriti vzrok zatona te napredne civilizacije. Menijo, da so naseljenci mesto okoli leta 1000 zapustili zaradi podnebnih sprememb, vojn in spopadov z drugimi civilizacijami.

Komentarjev 1
  • allstarr111 12:20 21.junij 2013.

    Sam da nav nazadnje najdu še kako podrto tablo z napisom by VEGRAD kje v bližini :)