Slovenija
28 ogledov

"Slovenija blizu tega, da prosi za pomoč"

Mojmir Mrak Dejan Mijović
Po mnenju ekonomista Mojmirja Mraka je Slovenija blizu tega, da bo morala zaprositi za finančno pomoč.

Za Televizijo Slovenija je Mrak povedal, da je položaj resen, v prihodnjih dneh pa se bo videlo, ali bo morala za pomoč zaprositi takoj ali pa si bo lahko kupila še nekaj časa.

Evropske odločitve dajejo čas

Po Mrakovih besedah so bile v zadnjih 14 dneh na evropski ravni sprejete določene odločitve, ki bodo omogočile nekaj več časa. "Govorim predvsem o sklepu Evropske centralne banke in o tem, da je s sklepom nemškega ustavnega sodišča stalni mehanizem za pomoč postal operativen. In ko bo ta mehanizem postal operativen, bo tudi pomoč lahko bistveno bolj učinkovito in hitreje prihajala," je pojasnil.

Mrak meni, da konec leta ne bo prišlo do položaja, ko bi zmanjkalo denarja za izplačilo plač v javnem sektorju. "Če bi vlada to ocenjevala na tak način, potem bi verjetno morala že pred kakšnim mesecem, dvema, tremi zaprositi za pomoč. Mislim, da gre bolj za zgodbo ustvarjanja vzdušja, da bi se reforme sprejele," je dejal.

Neumno lansko zavračanje reform

Mrak je za Televizijo Slovenija povedal tudi, da bo zelo koristno, če bodo napovedane reforme sprejete. "Če bomo pozneje prišli do razgovorov s tujimi financerji, bomo imeli vsaj nekaj narejenega. Če bomo prišli na ta pogajanja brez vsega, in v današnji situaciji nimamo praktično nič za pokazati, bo to jasno zelo slabo," je pojasnil. To po njegovih besedah še bolj jasno kaže, kako "izjemno neumno je bilo, da smo lani zavrnili reforme", kaže pa tudi na nesposobnost slovenske politike.

Reforme bodo po Mrakovih besedah sprejete, "ker nismo več pet metrov pred zidom, v katerega se bomo zaleteli, ampak smo že zelo blizu tega zidu".

Komentarjev 2
  • dd 10:49 17.september 2012.

    Slovenija bi bila takoj iz krize, če bi sprejela zakon, naj tajkuni in politiki takoj vrnejo vse kar so pokradli. Naj prodajo svoja premoženja doma in v tujini, ter naj jim vzamejo iz bančnih računov, ki jih imajo po svetu. ...prikaži več Tako, pa je prava sramota, da se jemlje malemu človeku.

  • dragec 09:36 17.september 2012.

    ma JJ bi že zaprosil, samo mu je malo nerodno do koalicije in svoje desnice.