Slovenija
34 ogledov

Slovenija bo znova zamudila rok, ki ji ga je postavila Evropska komisija

begunci, grčina EPA
Slovenija se tako tudi druge države zavlačuje s postopki za sprejem beguncev. Februarski rok bomo kot kaže zamudili.

Slovenija bi morala do konca februarja sporočiti Evropski komisiji, do kdaj bo sprejela prve begunce na podlagi premestitvene sheme in na sheme o trajni preselitvi iz tretjih držav, a kot so nam potrdili na ministrstvu za notranje zadeve tega zaenkrat še niso storili:  "Do danes Slovenija Evropski komisiji še ni sporočila namere o pričetku sprejema prve skupine beguncev."

V Bruslju z našimi pojasnili za zamik niso seznanjeni 

Predsednik vlade Miro Cerar je doslej Bruslju vseskozi zatrjeval, da Slovenija zaradi migracij preko države z obema shemama še ne more začeti. Prav to pa je na novinarski konferenci ponovil tudi v petek. Predstavnica za migracije pri Evropski komisiji Nataša Bertaud nam je sicer danes pojasnila, da "o takšnih pojasnili s strani Slovenije ni obveščena".

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopoulos je države, ki zavlačujejo z začetkom premestitve, torej tudi Slovenijo, že večkrat okaral in napovedal tudi možnost začetka postopka zaradi kršenja evropskega prava. A kot nakazuje število premestitev, tudi grožnje ne zaležejo, saj so po zadnjih objavljenih podatkih države izmed predvidenih 160.000 beguncev v Italiji in Grčiji premestile le 497 ljudi.

Ministrstvo: Premestitve "predvidoma" letos

Slovenija se je sicer že lani zavezala, da bo sprejela in namestila nekaj več kot 700 posameznikov, ki bodo prejeli status begunca. Na podlagi ukrepa namenjenega premestitvi (relocation) beguncev iz Sirija, Iraka in Eritreje iz Grčije in Italije pa naj bi po pojasnilih ministrstva za notranje zadeve predvidoma v 2016 in 2017, na podlagi t .i. delitve bremen med državami članicami sprejeli  večje število oseb.

V okviru ukrepa namenjenega trajni preselitvi (resettlemenet), bo Slovenija predvidoma v letu 2016 sprejela 20 oseb, ki jim je bil že priznan status begunca, in sicer iz tretje države.

Komentarjev 26
  • lili56 07:33 01.marec 2016.

    Točno tako! Moški, če so kaj vredni, bi branili svojo domovino. Vsak narod svojo domovino brani....!!!

  • maresem 07:11 01.marec 2016.

    Do umsko prizadetih, kot je izrodek, po domače drek, moramo biti strpni.

  • maresem 07:08 01.marec 2016.

    Bolje biti avstrijski kočijaš, kot balkanski čefur.