Šport > Košarka
62 ogledov

Slovenci po hudem boju do zmage

košarka Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca je v drugem krogu kvalifikacijskega turnirja za nastop na EuroBasketu 2017 po hudem boju premagala Bolgarijo (83:78) in vknjižila še drugo zaporedno zmago.

Slovenski košarkarji so zabeležili drugo zaporedno zmago v kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstv leta 2017. Če je v prvi četrtini kazalo, da se bodo varovanci Igorja Kokoškova sprehodili do novega uspeha, pa so Bolgari v nadaljevanju pokazali zobe in ob bučni podpori domače dvorane grozili vse do zadnjih sekund.

V zadnji četrtini je po zaslugi individualne kvalitete levji delež k zmagi prispeval Goran Dragić, ki si je pred tekmo zaželel, da bi Bolgari dosegli manj točk od Kosova. Zvezdnik lige NBA je tekmo končal z 20 točkami, eno manj je dosegel Edo Murić.

Gašper Vidmar je prispeval 12 točk, po 11 pa sta jih zbrala Klemen Prepelič in Jaka Blažič. ''Odigrali smo dobro samo prvo četrtino, nato pa nismo bili pravi. Upali smo, da bodo Bolgari zgrešili odprte mete, vendar jih niso in na koncu bi lahko tudi zmagali. Takih tekem si ne smemo več privoščiti, saj nas bodo boljši tekmeci kaznovali. Vseeno sem zadovoljen, da smo pokazali karakter in da smo v tesni končnici prišli do pomembne zmage," je povedal Murić.

Zapravljena prednost 14 točk

Slovenci so tekmo začeli v postavi Goran Dragić, Zoran Dragić, Klemen Prepelič, Edo Murić in Gašper Vidmar. Po dveh zapravljenih napadih je prve točke s črte za proste mete dosegel Z. Dragić, za prvo vodstvo (4:2) pa je poskrbel Vidmar.

Bolgari so igrali agresivno v obrambi, a preveč grešili v napadu. Murić je protinapad zaključil s polaganjem, kmalu zatem pa zadel še izza črta in prednost povišal na šest. Kokoškov se je nato odločil za trojno menjavo. 

Murić je zadel še eno trojko in tako prispeval osem od prvih dvanajstih točk slovenske reprezentance. Začetna trema je izginila in naši košarkarji so zagospodarili na igrišču.

Kokoškov je opravil še eno trojno menjavo in poskrbel za svežino v ekipi. Jaka Blažič je s trojko povišal na 14 točk razlike (20:6). Bolgari so pred iztekom četrtine znižali na -13. Murić je v prvih desetih minutah dosegel deset točk, eno več od celotne nasprotne ekipe.

Domači so drugo četrtino odprli z delnim izidom 5:0 in Kokoškov je reagiral z minuto odmora. Z novo bolgarsko trojko je prednost skopnela na pet točk. Nalet domačih je prekinil Murić.

Srečanje se je v naslednjih minutah povsem razživelo. Domače gledalce sta utišala Z. Dragić in Vidmar, ki sta uprizorila fantastičen alley-oop. Bolgari so odgovorili s trojko.

Slovenci so preveč grešili in v paniki oddali več zaporednih žog. Dve minuti pred koncem polčasa je prednost skopnela na vsega en koš (30:32). Bolgari so v zadnji sekundi metali za izenačenje (32:35), a ostalo je pri treh točkah razlike.

Bolgari prestavili v višjo prestavo

Drugi polčas so bolje začeli Slovenci, ki so pobegnili na osem točk. Po dveh trojkah bratov Dragić in delnim izidom 10:0 so Slovenci spet nekoliko lažje zadihali (36:50). Domači so odgovorili s petimi zaporednimi točkami, z dvema trojkama se je oddolžil Prepelič.

Pobuda se je selila z enega na drugi konec igrišča, v zaključku pa so bili spretnejši Bolgari, ki so pred zadnjo četrtino znižali na štiri točke razlike.

Alen Omić je zadnjih deset minut odprl z osebno napako, po še eni izgubljeni žogi pa so Bolgari prvič po izidu 2:2 prišli do izenačenja (61:61). Norela je bolgarska klop, norela je dvorana.

Dragić prevzel odgovornost

Odgovornost je prevzel G. Dragić in zadel trojko. Sedem minut pred koncem so Bolgari drugič na tekmi povedli (65:64). Slovenci so s košem Murića, ki je imel na voljo dodatni prosti met, pobegnili na šest (68:74), minuto kasneje sta bili ekipi spet skupaj (73:74). Domačim sta pomagali dve nori trojki z velike razdalje.

Odločilno vlogo je v zaključku odigral Dragić, zadnji žebelj v krsto domačih pa je s trojko za končnih 83:78 zabil Prepelič.

Eurobasket 2017, kvalifikacije, 2. krog:

Bolgarija : Slovenija 78:83 (9:22, 26:16, 20:21, 23:24)
Vezenkov 22, Georgiev 16; g. Dragić 20, Murić 19, Vidmar 12

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.