Šport
55 ogledov

Slovenci za las ušli senzaciji: prva zmaga!

slovenija češka navijači eurobasket
1/33
Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca je zabeležila prvo zmago na EuroBasketu, ko je v dvorani Zlatorog z 62:60 (21:19, 36:32, 51:46) premagala Češko.

Slovenska košarkarska reprezentanca je v prvem krogu prvega dela evropskega prvenstva v Celju (skupina C) premagala Češko z 62:60 (21:19, 36:32, 51:46).

"Šteje zmaga, čeprav tekma ni bila lepa. Nismo igrali tako, kot smo si želeli. Čehi so močna in kakovostna reprezentanca in prepričan sem, da bodo na tem prvenstvu šli daleč in presenetili marsikoga,'' je po tekmi povedal Boštjan Nachbar.

Nervozen, a uspešen začetek

Slovenska izbrana vrsta je uspešno začela 38. evropsko prvenstvo. Tako kot so slovenski junaki na parketu v dramatični končnici upravičili vlogo favorita, so z odliko uvodno preizkušnjo na domačem eurobasketu opravili tudi gledalci v dvorani. S športnim in glasnim navijanjem so bili brez dvoma "šesti igralec" Slovenije, ki bo njihovo pomoč na poti do zgodovinskega uspeha potrebovala tudi na naslednjih tekmah.

Še težji test izbrance selektorja Božidarja Maljkovića čaka v četrtek, ko jim bodo ob 21. uri nasproti stali aktualni evropski prvaki Španci. Ti so v uvodni tekmi nadigrali Hrvaško z 28 točkami razlike.

Zmaga proti Češki morda brez pomena

Slovenija je s težavo prebila led in vpisala dve točki, vendar je sistem tekmovanja na eurobasketu takšen, da bodo ekipe v drugi del tekmovanja prenesle le točke, osvojene proti ekipam, ki bodo prav tako napredovale. Če bo torej Češka izpadla že v Celju, bo dolgoročno gledano zmaga izgubila pomen.

Božidar Maljković (Slovenija - Češka) Eurobasket | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Sloveniji igra ni stekla. Prisotna je bila trema, veliko emocij in posledično preveč zgrešenih metov ter napak. Fantje v zelenih dresih so sicer vodili večji del tekme, toda nikakor niso znali streti odpora žilavih gostov. Enostavno akcij niso izpeljali do konca, preveč je bilo posiljenih zaključkov, ob zgolj 41-odsotnem metu pa so si po prvem polčasu priigrali skromne štiri točke zaloge (36:32).

Slovenci po odmoru zaigrali odločneje

Odmor je malce spremenil sliko na parketu, a ne bistveno. Slovenija je zaigrala nekoliko agresivneje v obrambi, tako da so Čehi težje prihajali do odprtih metov na koš, nekaj zaporednih uspešnih napadov pa je razliko na začetku drugega dela povečalo na rekordnih 45:36. Toda Čehi se niso predali; z raznovrstno zasedbo in igralcem iz lige NBA Janom Veselyjem so bili trd oreh, ki so ga slovenski košarkarji trli vse do konca tekme.

Dišalo po infarktni končnici

Ko se Slovenija v zadnji četrtini ni znala odlepiti, je postalo jasno, da bo prišlo do napete končnice. Čehi so minuto in pol pred koncem izenačili na 60:60. Imeli so kar nekaj napadov tudi za vodstvo, saj Slovenci na drugi strani niso zadeli niti prostih metov. V zadnji minuti je enega zgrešil Zoran Dragić, kar tri pa Boštjan Nachbar, ki je imel met iz igre 3:12. Vseeno se je na koncu vse srečno razpletlo, saj so Čehi zadnji napad zapravili zaradi korakov.

Nosilci razočarali

Statistika nosilcev igre pri Sloveniji je zelo skromna. Goran Dragić, sicer devet podaj, je metal še slabše kot Nachbar - 3:15 iz igre, Jaka Lakovič sploh ni dosegel točke, tako da je še dobro, da so svoje opravili vsaj Jure Balažič s tremi trojkami, Gašper Vidmar z devetimi točkami in šestimi skoki ter Jaka Blažič (9 točk).

"Prva tekma se je res izkazala za najtežjo. Vseh štirideset minut smo igrali v krču, nikakor se nismo znali sprostiti, nismo bili niti dovolj potrpežljivi v napadu in Češka je to znala izkoristiti. Če bi zmagala ne bi bilo nezasluženo. A tokrat smo mi imeli srečo. Nič, obrnili smo prvi list in zdaj gremo dalje. Prepričan sem, da bomo že proti Španiji zaigrali bolj sproščeno,'' je povedal Jaka Lakovič.

Skupina C (Celje, Zlatorog):

Slovenija : Češka 62:60 (21:19, 36:32, 51:46)
Balažič 11, Blažič 9, Nachbar 9, Vidmar 9; Vesely 17, Satoransky 12

Gruzija : Poljska 84:67
 (55:37, 39:22, 20:14)
Sanikidze 23, Markoišvili 18; Gortat 12, Lampe, Zamojski po 10.

Španija : Hrvaška 68:40
 (49:37, 33:20, 24:9)
Fernandez 15, Gasol 14; Bogdanović 12, Žorić 8

Komentarjev 5
  • miran80 09:42 05.september 2013.

    saj ne vem kam to pase samo vcer je slovaska igrala proti ceski :) vsaj po zurnalovi sliki sodec :)

  • 1111 08:40 05.september 2013.

    Danes bo vse jasno...

  • vladek 06:56 05.september 2013.

    A v Sloveniji ni trenerja ki bi vodin naše igralce,Tega odsluženega srba pošljite domov.