Šport > Zimski športi
54 ogledov

Slovenija tik pod zmagovalnim odrom

peter prevc lahti 2017 EPA
Mešana ekipna tekma je potekala tretjič na svetovnih prvenstvih. Po napovedih so slavili Nemci, na stopničke pa so se uvrstili še Avstrijci in Japonci. Slovenija je bila od prvega skoka dalje vseskozi na četrtem mestu.

Slovenske barve na mešani ekipni tekmi zastopajo Nika Križnar, Ema Klinec, Peter Prevc in Anže Lanišek. Slednji na osredni skakalnici ni nastopil v posamični kategoriji, najstarejši od bratov Prevc pa je bil kot najboljši Slovenec 11. Klinčeva je na ženski individualni tekmi osvojila peto mesto, Križnarjeva pa 13. Obe že imata zlati kolajni v tej disciplini z mladinskih svetovnih prvenstev.

Križnarjeva je solidno opravila svojo vlogo, Slovenija pa je bila po prvih skokih uvrščena na četrto mesto. Zanesljivo je vodila Nemčija, ki ji je veliko prednost prinesla svetovna prvakinja Carina Vogt s skokom dolgim 98 metrov (129,2 točke). Japonska je bila s Saro Takanaši druga (119,3), tretja pa Avstrija (113,3). Slovenija je zbrala 106,1 točko, peta Francija pa 103,3.

Vrstni red se na prvih štirih mestih ni spremenil tudi po prvih skokih fantov, je pa Lanišku uspelo zmanjšati zaostanek za Japonsko in Avstrijo. Slednja je imela le še devet desetink prednosti pred Slovenijo, Japonska pa 5,6 točke. Daleč spredaj so bili Nemci. Na peto mesto se je prebila Italija s 16,4 točke zaostanka za Slovenci.

Slovenija se je po skoku Klinčeve utrdila na četrtem metu, Norveška je zaostajala za 22,6 točke, sta se pa nekoliko oddaljili Avstrija (+7,9 točke) in Japonska (+12,4 točke) z odlično Yuki Ito. Nemčija je imela 15 točk prednosti pred Japonsko. Po skoku Prevca je Slovenija za skakalno ekipo iz dežele vzhajajočega sonca zaostajala skoraj 22 točk, izjemni Stefan Kraft pa je Avstrijo popeljal zanesljivo na drugo mesto. Nemcem bi na polovici tekme le še velika napaka lahko odnesla zmago.

Križnarjeva je v svojem drugem skoku držala korak s tekmicami, tudi Takanašijeva ji ni veliko pobegnila, Japonci so na tretjem mestu imeli 23,9 točke prednosti pred Slovenijo. Lanišek je nato znova pokazal dobro formo, skočil je 96,5 metra daleč in nekoliko zmanjšal japonsko prednost (16,2 točke). Avstrija je pobegnila Japoncem, Nemčija pa je bila še naprej razred zase.

Po skokih Itove in Klinčeve je prednost Japonecv znova narastla na 21 točk, Slovenije pa je imela pred peto Norveško že skoraj 70 točk naskoka. Mesta so bila pravzaprav že razdeljena. Prevc je skočil odlično in doskočil pri daljavi 97,5 metra, a je Daiki Ito uspel obdržati večji del prednosti. Avstrija je zlahka ubranila drugo mesto, Nemčija pa prvo.

SP v nordijskem smučanju, srednja skakalnica, mešana ekipna tekma:

Komentarjev 1