Šport
124 ogledov

Nikoli ne reci nikoli, Slovenija ima kolajno!

(Slovenija - Hrvaška) SP 2017
1/31
EPA
Slovenska rokometna reprezentanca je v tekmi za bronasto kolajno na SP 2017 po epskem preobratu premagala Hrvaško (31:30) in osvojila prvo kolajno na svetovnih prvenstvih v zgodovini samostojne države!

Slovenska rokometna reprezentanca je izkoristila svojo veliko priložnost in se dokopala do bronaste kolajne na SP 2017 v Franciji. V ponovitvi obračuna za bron izpred štirih let se je oddolžila izbrani vrsti Hrvaške (31:30) in dosegla največji uspeh na svetovnih prvenstvih.

Pred tem je bila najboljša v Španiji (2013), kjer je osvojila četrto mesto. V Katarju (2015) je bila osma, v Nemčiji (2007) deseta, na Portugalskem (2003) 11., v Tuniziji (2005) 12., v Franciji (2001) 17. in na Islandiji (1995) 18.

Za Slovenijo je to druga kolajna na velikih tekmovanjih, na domačem evropskem prvenstvu leta 2004 je bila srebrna. Najboljši strelci pri Sloveniji so bili Gašper Marguš, Darko Cingesar in Marko Bezjak s po štirimi zadetki. Odločilni gol za zmago je v 60. minuti dosegel Borut Mačkovšek.

Hrvati dominirali v prvem polčasu

Selektor slovenske reprezentance je od prve minute v ogenj poslal Matevža Skoka, Gašperja Marguča, Vida Poteka, Mateja Gabra, Boruta Mačkovška, Darka Cingesarja in Marka Bezjak.

Tekma se je začela z obrambo Matevža Skoka, protinapad Slovenije pa je z grobim posredovanjem in vlečenjem za dres prekinil Domagoj Duvnjak, ki si je prislužil dvominutno izključitev. Marko Bezjak je zadel za prvo vodstvo na tekmi, kockasti pa so z igralcem manj izenačili prek Luke Cindrića.

Gašper Marguč je s sedmih metrov zadel za vodstvo 3:2. Obe ekipi sta zapravili nekaj priložnost, nato pa je Skoka, ki je pred tem vpisal še eno obrambo, premagal Duvnjak. Hrvati so prvič povedli v osmi minuti, Manuel Štrlek pa je minuto zatem povišal na dva gola razlike. 

Po delnem izidu 3:0 je nalet prekinil Kavtičnik, še enkrat pa je uspešno posredoval Skok. Po zapravljeni žogi Jureta Dolenca je na tri gole prednosti povišal Zlatko Horvat. Marguč je v 12. minuti dosegel prvi gol iz igre, še drugič pa je bil uspešen s sedmih metrov. 

Slovenci so imeli več težav v napadu, saj so v prvih 15 minutah izgubili kar štiri žoge. Nekaj obramb je zbral tudi hrvaški čuvaj mreže Ivan Stevanović. Neuspešno sta poskušala Cingesar in Dolenec, Skok pa je ubranil strel Cindrića. Na gol razlike je znižal Nik Henigman. Kockasti so odgovorili z goloma Cindrića in Horvata, na +4 pa je povišal Marko Mamić. Pobuda je bila na strani Hrvatov, a so Slovenci uspešno ''capljali'' za njimi. Serijo napak je prekinil Dolenec in znižal na tri. 

Hrvati so spet prevzeli pobudo in z agresivno igro pobegnili na pet golov razlike. Zaradi protesta po zadetku Cindrića, ki je poskrbel za najvišjo prednost prvega polčasa (+6), je porumenel selektor Vujović. Za znižanje na pet golov zaostanka je pred koncem polčasa poskrbel Dolenec.

Slovenci povedli v zadnji minuti

Slovenija je drugi polčasa začela z golom Gabra in uspešnim posredovanjem Skoka, poskus Zarabca pa je mojstrsko ubranil Stevanović in ostalo je pri štirih golih razlike. Zarabec se je oddolžil z ukradeno žogo in popravil 'napako'. Hrvati so spet povišali na pet, zadela sta Cindrić in Luka Šebetić, temu pa sta sledili še dve obrambi Stevanovića in izenačitev najvišje prednosti (+6) z golom Štrleka. Duvnjak je zabil za +7 in Vujović je zahteval minuto odmora.

Dvakrat zapored je bil natančen Jan Grebenc, vmes je na drugi strani zadel Tin Kontrec. Slovenci v obrambi niso našli pravega recepta in Hrvati so še naprej prelahko prihajali do zadetkov. Uspešnejši so bili tudi pri strelih z razdalje.

Varovanci Željka Babića so igrali vse počasneje in poskušali zavlačevati, s tremi goli v 43., 45. in 47. minuti pa je nekaj upanja za preobrat vlil Blaž Blagotinšek. A tudi to so Hrvati hitro zadušili in držali Slovence na petih do sedmih golih razlike.

Zadetek Bezjaka je znižal na štiri, dve minuti kazni pa si je nespametno prislužil Blagotinšek. Cindrić je zadel za +5, znižal je Cingesar. Hrvati so počasi organizirali napade in si prisvajali pomembne sekunde. Janc in Grebenc sta Slovenijo približala na tri gole razlike in kockasti so se znašli pod manjšim pritiskom. Naredili so novo napako in izgubili žogo, Cingesar pa je zabil za 27:29!

Tekma je bila pet minut pred koncem povsem odprta. Ko je v 57. minuti zadel še Mačkovšek, se je vzdušje v dvorani razživelo. Cingesar je v 58. minuti izenačil na 29:29!  Šebetić je Hrvate vrnil v vodstvo, veselje pa je bilo kratkotrajno, saj je izenačil Janc.

Sledil je ključni napad tekme, neuspešen je bil Štrlek, za prvo vodstvo Slovenije po uvodnih minutah tekme pa je zadel Mačkovšek (31:30). Hrvati do konca niso več zadeli in Slovenija se je veselila bronaste kolajne.

Slovenska pot na SP

Varovanci Veselina Vujovića so prvenstvo začeli z visoko zmago nad Angolo (42:25) in tesno nad Islandijo (26:25). V tretjem krogu skupinskega dela so naigrali Makedonijo (29:22), pred začetkom izločilnih bojev pa so morali priznati premoč Španiji (26:36).

V osmini finala so izločili nekdanjo rokometno velesilo Rusijo (32:26), nato pa premagali še svetovne podprvake iz Katarja (32:30). Za vstop za finale so se pomerili s Francozi in izgubili s šestimi goli razlike (25:31).

Hrvaška pot na SP

Varovanci Željka Babića so prvenstvo začeli z zmago nad Savdsko Arabijo (28:23), nato so premagali Madžarsko (31:28) in Belorusijo (31:25). V tretjem krogu so povozili Čile (37:22), v zadnjem pa izgubili z Nemčijo (21:28). 

V osmini finala so najprej izločili Egipt (21:19), v četrtfinalu pa je klonila Španija (30:29). Finale in napad na drugo zlato kolajno v zgodovini države bi jim prinesla zmaga nad Norveško, s katero so izgubili po podaljšku (25:28).

SP v rokometu 2017, tekma za 3. mesto:

Slovenija - Hrvaška 31:30 (13:18)
Marguč 4, Bezjak 4, Cingesar 4; Cindrić 7, Štrlek 6, Šebetić 5

Komentarjev 27
  • drejca1 08:12 29.januar 2017.

    Hvala pobi !!!Še nobene naše reprezentance nisem nikoli slišala tako srčno peti slovensko himno ! Carji ste !

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 06:56 29.januar 2017.

    Hrvatom ostane samo to, da pri evropski komisiji vložijo pritožbo za souporabo tretjega mesta na SP v rokometu. Če bi jih slučajno zavrnili, jim še zmeraj ostane arbitraža!

  • Žurnalček 03:35 29.januar 2017.

    Boljše je da grejo najprej v ZG po mast !