Šport > Košarka
49 ogledov

Slovenci EP odprli s porazom

eurobasket 2015
1/26
Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca je na prvi tekmi evropskega prvenstva izgubila proti Hrvaški s 73:80.

Slovenija in Hrvaška sta do tokratnega evropskega prvenstva odigrali 27 dvobojev, nekoliko uspešnejši pa so hrvaški košarkarji, ki v zmagah vodijo s 15:12. Izbranci Velimirja Perasovića so na EP vstopili z visokimi pričakovanji, saj v pripravljalnem obdobju niso doživeli poraza. A samozavestna je bila pred dvobojem tudi četa Jureta Zdovca. Ta je imela po pričakovanjih izjemno glasno spodbudo že na prvi tekmi v Zagrebu.

Slovenski košarkarji so že na zadnjih pripravljalnih tekmah pokazali, da bodo igrali izjemno borbeno v obrambi, na takšen način pa so tudi odprli dvoboj s Hrvati.Gostje so v Areni povedli s 6:0, s trojko pa je po dveh minutah in pol njihovo prednost prepolovil novi član NBA lige Mario Hezonja. Na 6:6 je izenačil Dario Šarić, a so z dvema trojkama, zadela sta Jure Balažić in Zoran Dragić, odgovorili tudi Slovenci. Hrvatje so se kasneje dvakrat približali na dve točki zaostanka, a je po ukradeni žogi v obrambi Klemen Prepelič zadel še met za tri točke za 17:12. V zadnji minuti prve četrtine je tokrat tudi odlični slovenski napad svoje vodstvo oplemenitil. Po trojki Jake Blažiča iz kota je bilo 23:15.

Tudi v prvih dveh minutah druge četrtine Slovenci niso prejeli koša, nato pa je za 20:25 zadel Krunoslav Simon, v naslednjem napadu pa je zabil še nekdanji član Olimpije Luka Žorić. Na slovenski strani se je povsem ustavil met iz igre, gostitelji pa so to znali izkoristiti, še en nekdanji član zmajev Damjan Rudež pa je poskrbel za prvo vodstvo Hrvatov na tekmi (27:26). Razigral se je še Bojan Bogdanović, član najboljše peterke na EuroBasketu 2013, a so Slovenci uspeli držati korak z domačini. Minuto in pol pred polčasom je bilo tako 38:38, nato pa so šest točk zapored dosegli hrvaški košarkarji.

Tehtnico v korist Hrvaške je v prvem polčasu nagnil predvsem met. Tega so imeli iz igre 59-odstotnega, Slovenija pa le 42. Gostitelji so dobili tudi skok s 17:10, Slovenci pa so z dobro obrambo tekmeca pripeljali do 11 izgubljenih žog. Sami so jih zapravili šest.

Na začetku tretje četrtine so se gostje po uspešnem metu za tri točke Mihe Zupana in zabijanju Uroša Slokarja približali na 45:48, a so nato izbranci Perasovića znova prevzeli vajeti igre. Ob dobri igri Simona in nekaj nepotrebno izgubljenih žogah v napadu so gostitelji povedli s 55:45. Razlika je nato še narastla, Alen Omić jo je s štirimi zaporednimi točkami znova vrnil na enomestno število, vseeno pa je bil pred zadnjo četrtino na semaforju izpisan izid 65:54.

V zadnjih deset minut so gostje vstopili s trojko Dragića, Zupan pa je z novo slabih šest minut pred koncem tekme znova poskrbel za upanje slovenskih navijačev (62:67). Njihovi junaki so se poskušali še bolj približati z meti za tri točke, a jim to ni uspelo. Ko je sredi 39. minute po prostem metu Hezonja ujel skok pod slovenskim košem in zadel za 78:65 je bilo vse odločeno.

"Igrali so bolje. Zaslužili so si zmago. Imeli smo možnosti, a vsakič, ko bi morali odigrati pametno, smo naredili neumnost. V obrambi smo padli. Dobro smo začeli, a nato popusitli. Jutri bo nov dan in izjemno pomembna tekma. Morali bomo igrati bolj disciplinirano. Moramo napredovati, igrati s prodori in potem iskati podajo. To smo na pripravljalnih tekmah izvajali dobro, tokrat pa smo s tem spet imeli težave. Bolj pametni bomo morali biti za zmago nad Gruzijo," je po tekmi dejal selektor Zdovc.

EuroBasket, Skupina C, 1. kolo:

Hrvaška : Slovenija  80:73 (17:23, 44:38, 65:54)
Simon 20, Žorić 17, Hezonja 13; Dragić 14, Blažič 11, Omić in Zupan 10

Komentarjev 1
  • dragec 23:51 05.september 2015.

    No,pa premagajmo še Srbe