Slovenija
28 ogledov

"Slovenija je uspavana"

Miro Cerar EPA
Cerar v govoru na proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti opozoril, da moramo graditi spoštljivejše in bolj konstruktivne odnose.

"Slovenija je uspavana. Zato se moramo prebuditi in začeti graditi," je opozoril premier Miro Cerar.

"Graditi moramo spoštljivejše in konstruktivnejše medsebojne odnose. Pustiti moramo več prostora optimizmu. Graditi moramo tudi slovenske železnice, ceste, energetsko varčne stavbe, žage za les, protipoplavne nasipe, kulturne, turistične in športne objekte in še marsikaj. Še naprej moramo graditi tudi spoštljiv odnos do narave in do širšega sveta okoli nas," je v polni Gallusovi dvorani v Cankarjevem domu dejal predsednik vlade.

Po njegovih besedah se danes spominjamo enega najsvetlejših obdobij slovenske zgodovine. "Slovenija je pred 24 leti žarela v svojih najmočnejših barvah. Bili smo odločni, ponosni na svojo narodno samobitnost in radostni ob misli, da plebiscitarno uveljavljamo narodno samoodločbo, kot temelj naše suverene države," je ocenil tisti čas.

Kriza, ker nismo znali ceniti

A po premierjevih besedah pridobljenega z osamosvojitvijo nismo cenili, in ker z lastno državo nismo ravnali dovolj skrbno in odgovorno, ker smo naše medsebojne odnose v politiki, bančništvu, gospodarstvu in na drugih področjih postopno okužili z nezaupanjem, je prišla kriza: "da nas spomni in opomni, da je tudi življenje države in nacije vsakodnevno prizadevanje za ohranjanje družbenega zdravja, vitalnosti. Če tega prizadevanja ni, država in nacija navznoter, to je sami v sebi, nazadujeta, se razkrajata in končno propadeta".

Zato si moramo zdaj državo ponovno zaslužiti tako, da se upremo lastnim slabostim, med katerimi so nam doslej največjo škodo povzročili pohlep, ignoranca in nespoštovanje, je ocenil Cerar.

Zato se je vprašal, ali bomo uspeli dokazati, da si sploh zaslužimo lastno državo? "In vprašajmo se ob tem še, ali si lastno državo zasluži tisti, ki krivca za svoje težave venomer išče v nekom drugem? Ali pa tisti, ki ni odgovoren gospodar na svoji zemlji? Ali si državo zasluži tisti, ki mu je mar le zase, ali pa tisti, ki s krajo in lažjo nenehno povzroča škodo in bolečino drugim? Ali si morda državo zasluži tisti, ki od drugih hinavsko zahteva več etike in prava, sam pa krši vse temeljne etične in pravne zapovedi," je še vprašal.

V krizo nas je po njegovih besedah namreč pripeljalo več oblik nespoštovanja. Pot k vzpostavitvi uspešne države in družbe je tako predvsem pot spoštovanja. "Kajti če se želimo kot nacija osamosvojiti tudi notranje, to je sami v sebi, moramo znati najprej kot posamezniki preseči lastno egocentričnost. Odpreti se moramo nasproti drugim in tudi iz lastne pobude kaj svojega prispevati k družbi in državi kot celoti. Takšnega ravnanja pa ne moremo pričakovati, če ne vzpostavimo dovolj medsebojnega spoštovanja ter spoštovanja do naših skupnih institucij," je poudaril.

Zaključil optimistično

Pri tem pa je spomnil, da ko se naš slovenski duh prebudi, oživi in žari cela Slovenija. "Takrat premikamo gore in segamo do neba. Zato sem prepričan, da smo kos izzivom, ki so pred nami. Ne zato, ker bi si mislil, da zmore to uresničiti ta ali ona vladajoča politika, pač pa zato, ker vas poznam. Vi ste tisti, cenjene državljanke in državljani, ki to zmorete. Vendar le, če se tako odločite," je dejal.

Komentarjev 6
  • dragec 11:27 24.december 2014.

    Umazani domobranski sin, ko je govoril je v mislih imel samo eno osebo in sicer politika - zapornika,spreobrnjenega komunjaro, ki nas deli že 25 let.

  • kurt 09:34 24.december 2014.

    Moral je brati, kar so mu napisali drugi, saj na pamet, ne bi zmogel niti dva stavka..tipičen komunajzerski govor z papirja.

  • valerijakregar 08:22 24.december 2014.

    meni pa bolj deluje, da je uspavan naš cmerar !eno zdrizasto , nizkoenergijsko, total nekarizmatično , paranoično bitje !take "megle" od predsednika ni v eu !copatar !