Šport > Nogomet
47 ogledov

Kolapsi slovenske reprezentance

kevin kampl Profimedias
V soboto je Slovenija v Švici doživela enega najbolj bolečih porazov v svoji nogometni zgodovini, ki je spomnil na nekatere druge reprezentančne neuspehe.

FRANCIJA 3:2 SLOVENIJA; prijateljska tekma (26. 4. 2000)

Prvi poraz po preobratu, ki je ostal v slovenskem kolektivnem nogometnem spominu, se je zgodil aprila 2000. V prijateljskem dvoboju s takratnimi svetovnimi prvaki je Slovenija v Parizu že po desetih minutah vodila z 0:2, zadela sta Željko Milinović in Sašo Udović. Francozi so z goloma Davida Trezegueta v 64. in sedanjega trenerja PSG Laurenta Blanca v 75. minuti izenačili, za zmago pa je v četrti minuti sodnikovega dodatka svoj drugi zadetek dosegel Trezeguet.

SLOVENIJA 3:3 JUGOSLAVIJA; Euro 2000 (13. 6. 2000)

Naslednja tekma, ki se je sicer končala z remijem, a smo jo občutili kot poraz, se je zgodila nekaj tednov kasneje. Kdo se ne spomni nesrečnega 13. junija 2000 in srečanja v Charleroiju proti Jugoslaviji. Po dveh golih Zlatka Zahovića in enem Mirana Pavlina je Slovenija na svoji prvi tekmi na velikih tekmovanjih po uri igre vodila s 3:0 in imela igralca več, a je prednost izginila v pičlih šestih minutah po dveh golih Sava Miloševića in zadetku Ljubinka Drulovića.

FERSKI OTOKI 2:2 SLOVENIJA; kvalifikacije za SP 2002 (3. 9. 2000)

Kmalu po Euru 2000 se je Slovenija odpravila na prvo tekmo v sicer uspešnih kvalifikacijah za SP 2002. Tretjega septembra 2000 je gostovala na Ferskih otokih, po zadetkih Udovića in Milana Osterca v 87. minuti vodila s 0:2, a po golih Unija Argeja in Ossurja Hansna iztržila le remi.

SLOVENIJA 2:3 NORVEŠKA; kvalifikacije za SP 2006 (3.9.2005)

Točno pet let kasneje je Slovenija v kvalifikacijah za SP 2006 v Celju gostila Norveško in se dvakrat vrnila v igro, usodni udarec pa je v 90. minuti zadal Morten Pedersen, ki je matiral Boruta Mavriča.

SLOVENIJA 2:2 ZDA; SP 2010 (18.6. 2010)

Slovenska reprezentanca je obračune skupinskega dela na svetovnem prvenstvu leta 2010 začela z zmago proti Alžiriji (1:0), na drugi tekmi pa se je pomerila z izbrano vrsto Združenih Držav Amerike.

Varovanci Matjaža Keka so v prvem polčasu nadigrali ameriško reprezentanco. V 13. minuti se je med strelce vpisal Valter Birsa, tri minute pred iztekom prvega polčasa pa je bil natančen Zlatan Ljubijankić, tako da se je Slovenija na odmor odpravila z dvema goloma prednosti.

Američani so znižali v 48. minuti, ko je prodrl Landon Donovan in iz neposredne bližine premagal Samirja Handanovića. Osem minut pred iztekom rednega dela je za izenačenje poskrbel Michael Bradley, popoln preobrat pa bi kmalu zrežiral Maurice Edu, vendar je sodnik Koman Coulibaly njegov zadetek razveljavil, tako da je ostalo pri neodločenem izidu.

Slovenska reprezentanca bi si z zmago zagotovila napredovanje, vendar je ostala praznih rok, saj je na zadnji tekmi skupinskega dela izgubila proti Angliji, medtem ko so ZDA z golom v sodnikovem podaljšku premagale Alžirijo.

ANGLIJA 3:1 SLOVENIJA; kvalifikacije za Euro 2016 (15. 11. 2014)

Slovenija je jesenski del kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu 2016 sklenila s tekmo proti Angliji.  Po porazu proti Estoniji (0:1) ter zmagama nad Švico (1:0) in Litvo (2:0) je varovance Srečka Katanca čakalo gostovanje na stadionu Wembley.

V 58. minuti je po prostem strelu Andraža Kirma najvišje skočil Jordan Henderson in žogo poslal v lastno mrežo za vodstvo slovenske reprezentance. Ugoden rezultat, ki bi Sloveniji prinesel deveto točko na štirih tekmah, pa ni trajal dolgo, saj je že minuto kasneje Wayne Rooney poskrbel za izenačenje z bele točke, v nadaljevanju pa se je dvakrat, in sicer v 66. in 72 minuti, med strelce vpisal Danny Welbeck za končnih 3:1 v korist domače reprezentance.

SLOVENIJA 2:3 ANGLIJA; kvalifikacije za Euro 2016 (14. 6. 2015)

Tokrat je angleška reprezentanca gostovala na stadionu Stožice, kjer je tako kot kot na jesenskem obračun prvi udarec zadala izbrana vrsta Slovenije.

V 37. minuti tekme je za veselje domačih navijačev poskrbel Milivoje Novaković, prednost pa je zdržala vse do 57. minute, ko je za  izenačenje poskrbel Jack Wilshere. Zvezdnik Arsenala je v 73. minuti zadel še drugič, prednost Anglije pa je 11 minut kasneje izničil Nejc Pečnik.

Veselje ob misli, da si bo Slovenija morda vendarle priigrala točko, je trajalo le nekaj trenutkov, saj je v 86. minuti zadel še Wayne Rooney in odločil v korist angleške reprezentance.

ŠVICA 3:2 SLOVENIJA; kvalifikacije za Euro 2016 (5. 9. 2015)

Slovenska reprezentanca je na nedavnem obračunu v Baslu povedla v zadnjih minuti prvega polčasa, ko je domačega vratarja mojstrsko premagal Milivoje Novaković.

Kmalu po začetku drugega dela tekme se je po podaji iz kota v idealnem položaju znašel Boštjan Cesar, ki je z glavo povišal na 2:0. A prednost dveh golov ni zadostovala za zmago, saj sta slovenske upe za uvrstitev ne Euro 2016 oklestila dva rezervista. Najprej je v 80. minuti znižal Josip Drmić, štiri minute kasneje pa je izenačil Valentin Stocker.

Slovenci so poskušali rešiti točko, ki jo je selektor Srečko Katanec pred tekmo označil za dober rezultat, a v izdihljajih srečanja odigrali preveč nezbrano in v zadnji minuti sodnikovega podaljška prejeli usodni zadetek za končno zmago Švicarjev.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.