Slovenija
23 ogledov

"Slovenija kot posrednica med Rusijo in EU"

Karel Erjavec Saša Despot
Po mnenju zunanjega ministra Erjavca je spor med Ukrajino in Rusijo mogoče rešiti z diplomacijo.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je izrazil zaskrbljenost nad položajem v Ukrajini. "Stališče Slovenije je, da moramo ohraniti celovitost in nedotakljivost meja Ukrajine," je dejal. Po njegovem mnenju je spor še vedno mogoče rešiti z diplomacijo, pri tem pa vidi Slovenijo v vlogi posrednice med Rusijo in Evropsko unijo.

"Ministrstvo za zunanje zadeve ves čas pozorno spremlja dogajanje v Ukrajini. Lahko rečem, da smo zelo zaskrbljeni," je danes povedal Erjavec. "Stališče Slovenije je, da je potrebno v okviru političnega dialoga poiskati ustrezno rešitev, ker vojna na tem območju bi pomenila pravo katastrofo tudi za stabilnost Evrope in širše."

Ministri za dialog in o denarni pomoči Ukrajini

Erjavec se bo v ponedeljek v Bruslju udeležil izrednega zasedanja zunanjih ministrov EU, ki je bil sklican potem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin v soboto dobil zeleno luč parlamenta za morebitno uporabo vojske v Ukrajini. "Tam bomo zastopali stališče, da je potrebno najti rešitev s političnim dialogom in diplomacijo ter da je potrebno ohraniti celovitost Ukrajine," je povedal vodja slovenske diplomacije.

"Črni scenarij" bi bil po njegovih ocenah razpad Ukrajine, saj "tu ne gre samo za probleme med rusko manjšino in večinskim narodom v Ukrajini, ampak gre tudi za zelo slabo gospodarsko situacijo."

Zaradi tega je bilo že na prejšnjem zasedanju zunanjih ministrov EU v Bruslju govora o denarni pomoči Ukrajini. Erjavec pričakuje, da bodo ministri v ponedeljek govorili tudi o tem, kako bi lahko Ukrajini čim prej zagotovili gospodarsko finančno pomoč. "Govori se, da bi Ukrajina v tem trenutku potrebovala med 25 in 35 milijard dolarjev."

Erjavec bo predlagal, da je Slovenija posrednik

Glede na to, da ima Slovenija dobre odnose z Rusijo, bo Erjavec na ponedeljkovem zasedanju predlagal, da poskuša Slovenija odigrati vlogo posrednika. "Vidimo, da so bili zunanji ministri EU, zlasti poljski, nemški in francoski, že angažirani v smislu dialoga med opozicijo in pozicijo. Mi pa smo ves čas opozarjali na to, da je potrebno imeti tudi stalni dialog z Rusko federacijo," je pojasnil.

Po njegovih ocenah je bila glavna napaka storjena ravno s tem, ko se je želelo podpisati asociacijski sporazum z Ukrajino v Vilniusu brez dialoga z rusko stranjo. "Mislim, da bi lahko Slovenija v tej krizi pripomogla v tej smeri, da bi se ponudila kot posredovalka med Rusko federacijo in Evropsko unijo, ker sem prepričan, da je potreben dialog tudi z Rusko federacijo," je dejal.

Po mnenju Erjavca se je oboroženemu konfliktu na Krimu še vedno mogoče izogniti. "Mislim, da še nismo prišli do tiste točke, ko diplomacija ne bi mogla preprečiti konflikta," je dejal.

Slovensko zunanje ministrstvo je že pred dnevi odsvetovalo vsa nenujna potovanja v Ukrajino. "Po podatkih, ki jih imamo, zaenkrat ni noben slovenski državljan v Ukrajini v kakršni koli nevarnosti," je danes še povedal Erjavec.

Komentarjev 14
  • Mr.Bean 07:21 03.marec 2014.

    Dragi Erjavec najprej končaj naloge doma ....

  • Fulmmer 00:25 03.marec 2014.

    Ma sej ne morš verjet, če mu kant ni ratal zrihtat, bo pa ja ene Ruse in Amere zrihtal....

  • Scott 22:43 02.marec 2014.

    Rusi Slovenije ne bodo napadli, saj sta Janukovič in turk velika prijatelja.