Šport > Košarka
58 ogledov

"Slovenija lahko preseneti, kakovost je tu"

Vlatko Ilievski
1/5
Saša Despot
Dvorano v Zagrebu so že preizkusili makedonski košarkarji. Po njihovem treningu smo se pogovarjali z dolgoletnim članom Olimpije Vlatkom Ilievskim, ki pravi, da bo to zanj zadnja akcija v izbrani vrsti. "V slovenski reprezentanci so nova imena, a kakovost ostaja," meni Ilievski.

Spremljate slovensko reprezentanco?
Seveda. Nekako podobno je kot pri nas. Gre za nekoliko spremenjeno reprezentanco. Je kar nekaj novih imen, a kakovost je vseeno tu. Jure Zdovc zna to na trenerski klopi zelo dobro povezati in motivirati, Slovenija pa je v pripravljalnem obdobju igrala dobro. Prvenstvo je sicer lahko tudi nekaj drugega. S slovensko reprezentanco sem vedno na tekočem, Jure je bil tudi moj klubski trener. Po mojem mnenju lahko Slovenija celo zelo lepo preseneti. Zaradi odsotnosti Gorana Dragića le redko veliko pričakuje od nje, a vsi ostali fantje imajo zdaj lepo priložnost, da se dokažejo in prijetno presenetijo. Seveda jim bo v pomoč tudi dejstvo, da bo v Zagreb prišlo tudi veliko navijačev iz Slovenije.

Kako pa je Makedonija pripravljena pred začetkom evropskega prvenstva?
V bistvu v pripravljalnem obdobju nismo imeli dobrih rezultatov, ampak verjamem, da to ni naš pravi obraz in da bomo šele sedaj v Zagrebu pokazali boljše predstave. Imeli smo štirinajstdnevno turnejo, če se lahko tako izrazim, tri turnirje, veliko je bilo potovanj in zaradi tega smo imeli na tekmah manj energije. Vse skupaj se za nas ni izšlo najboljše. Mislim pa, da smo pripravljeni in zaradi slabših rezultatov še nekoliko bolj motivirani. Želimo pokazati, da smo boljši kot smo to kazali v pripravljalnem obdobju.

Vas še spremlja tisto evropsko prvenstvo v Litvi in četrto mesto?
To je dodatna motivacija za vse nas, a tudi za vse generacije za nami. Makedonija ni ravno košarkarska država, tisti rezultat bo vedno v naši podzavesti. Vselej nas bo gnal naprej.

Kaj pričakujete od tekem v Zagrebu?
Vsekako bomo svojo priložnost iskali na tekmah z Nizozemsko in Gruzijo. Grčija in Hrvaška nekoliko odstopata, po imenih gre zagotovo za najmočnejši reprezentaci, Slovenijo pa vidim na tretjem mestu. Preostale tri izbrane vrste se bomo borile za četrto mesto in napredovanje. Bo težko. Gre pa za EP in pet tekem v šestih dneh, odločajo tudi dnevna forma, morda tudi sreča - vse je mogoče.

V reprezentanci je v zadnjem hipu prišlo do zamenjave selektorja. Kako je to vplivalo na vse vas?
Vse skupaj sigurno ni bilo najboljše sprejeto, niti v javnosti niti met igralci. A mi igramo, zastopamo državo in na parketu bomo skušali pokazati svoje znanje.

Računate na množično podporo?
Upam, da se bo to zgodilo. Omenjajo okoli dva tisoč navijačev, a upam, da jih bo še več, če bomo dobro igrali.

Do kdaj še mislite vztrajati v reprezentanci?
Za reprezentanco je to najverjetneje moj zadnji nastop. Kar pa se klubske kariere tiče ... igral bom dokler me bo košarka veselila in mi bo to dovoljevalo tudi telo. Zaenkrat je vse še kar v redu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.