Slovenija
50 ogledov

Slovenija mora plačati odškodnino zaporniku

Zapor, zapornica Nino Verdnik
Sodišče v Strasbourgu je danes znova razsodilo proti Sloveniji v primeru državljana, ki se je nanj obrnil zaradi domnevno slabih razmer v ljubljanskem zaporu.

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je odločilo, da mora Slovenija tožniku plačati 2.200 evrov odškodnine in 500 evrov odvetniških stroškov. Zapornik je na sodišču izpostavil predvsem hudo prenaseljenost, prevelike omejitve za čas zunaj zaporniške celice, neustrezno zdravstveno oskrbo ter izpostavljenost nasilju drugih zapornikov zaradi nezadostne varnosti.

Navajal je tudi, da v domači zakonodaji ni imel na voljo učinkovitih pravnih sredstev. Skliceval se je predvsem na 3. člen Evropske konvencije o človekovih pravicah, ki prepoveduje nehumano in ponižujoče ravnanje, ter 13. člen, ki zagotavlja pravico do učinkovitih pravnih sredstev.

Gre za podoben primer iz Slovenije, s kakršnimi se je sodišče v preteklosti že ukvarjalo. Novembra je tako razsodilo, da mora Slovenija petim državljanom, ki so prestajali zaporno kazen ali bili priprti v ljubljanskem zaporu, skupno plačati 10.300 evrov odškodnine in 2500 evrov odvetniških stroškov. Od leta 2010 je morala Slovenija zaradi razmer v zaporih za odškodnine in odvetniške storitve nameniti okoli dvesto tisočakov.

Komentarjev 3
  • dragec 18:09 04.december 2014.

    Koliko bo zahteval pleško (komu domobransko ustavno sodišče razveljavi uradno sodbo). Mogoče bo del denarja nakazal tem sodnikom????

  • lazer999 15:51 04.december 2014.

    fnt se je znajdu... bravo

  • encijan 14:46 04.december 2014.

    Drugič ga naj pošljejo v turške čuze.