Slovenija
196 ogledov

Slovenija v družbi najbolj skorumpiranih

kuverta z denarjem Shutterstock
Business Insider je na podlagi globalne lestvice konkurenčnosti sestavil lestvico najbolj skorumpiranih držav med članicami OECD. Na njej je, sicer kot zadnja, na 11. mestu tudi Slovenija.

Svetovni gospodarski forum (World Economic Forum) je prejšnji teden objavil globalno lestvico konkurenčnosti 141 držav sveta, ki upošteva tudi korupcijska tveganja. 

Pri "korupcijskem indeksu" se osredotoča na odgovore na tri glavna vprašanja: 

1. Kako običajna je v vaši državi nezakonita zloraba javnih sredstev v prid podjetjem, osebam ali skupinam?

2. Kako bi ocenili etične standarde politikov v vaši državi?

3. Kako običajno je v vaši državi, da podjetja sprejemajo nedokumentirana plačila ali podkupnine?

Pristali smo na 11. mestu

Business Insider je podrobno preučil podatke Svetovnega gospodarskega foruma in na njihovi podlagi ustvaril lestvico najbolj skorumpiranih držav razvitega sveta, t. j. članic OECD, na lestvici od 1 (najbolj skorumpirane) do 7  (najmanj skorumpirane). 

Za Slovenijo navaja, da sta najbolj problematična politična korupcija in zloraba javnih sredstev.

Takšna je lestvica: 

11. Slovenija (3,7 točke)

10. Poljska (3,7 točke)

9. Južna Koreja (3,5 točke)

8. Latvija (3,5 točke)

7. Španija (3,3 točke)

6. Češka (3,3 točke)

5. Grčija (3,2 točke)

4. Madžarska (3,1 točke)

3. Italija (3,1 točke)

2. Slovaška (2,7 točke)

1. Mehika (2,5 točke)

Glede na to, da so upoštevane samo države članice OECD, je treba poudariti, da na lestvici niso uvrščene npr. Hrvaška, Bolgarija, Ciper, Malta in Romunija. 

Na lestvici konkurenčnosti na 56. mestu

Na lestvici konkurenčnosti WEF se je sicer Slovenija s skupno oceno 4,39 točke uvrstila na 56. mesto in se tako v primerjavi z lanskim letom povzpela za tri mesta. 

Najslabšo oceno si je prislužila na področju razvitosti finančnega trga (118. mesto) in učinkovitosti trga dela (85. mesto), najboljšo pa na področju zdravja in osnovnega izobraževanja (16. mesto) ter višjega izobraževanja in usposabljanja (22. mesto).

Poročilo WEF med največjimi ovirami v Sloveniji izpostavlja davčna razmerja, neučinkovito državno birokracijo, restriktivno delovno zakonodajo, davčno ureditev in politično nestabilnost.

Najbolj konkurenčno gospodarstvo na svetu ostaja Švica, ki ji sledijo Švici, Singapur, Nizozemska, Nemčija, Švedska, Velika Britanija, Japonska, Hongkong in Finska.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:01 04.oktober 2016.

    "Najslabšo oceno si je prislužila na področju razvitosti finančnega trga (118. mesto) in učinkovitosti trga dela (85. mesto),"Če hočte dobr trg dela morte davke nizkim-srednjim plačam znižat; davke na dobiček dvignt; (pre)kvalificiranje poenostavt in dopustit da se čim ...prikaži več več poklicev (tud nekaterih bolj uglednih v primeru da je delavec resen) da pridobit z prakso za katero se motivira delodajalce ..po avtrijskem principu treh let..prvo leto zastonj; drugo leto delna plača; tretje leto polna plača. Vsekakor ne more biti diploma; akadamskost vstopnica za dobro zaposlitev ampak sposobnost; izkušnje; delavnost; motiviranost. Če tega ne bo bomo vedno nekje na dnu pri trgu dela.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:56 04.oktober 2016.

    kvazi-levičarji*

  • sprehajalec 09:42 04.oktober 2016.

    Bavčar je vstopil v politiko kot LDS. Miličnik iz Tacna.