Šport > Nogomet
14 ogledov

Slovenija na prvi tekmi ugnala sosede

sport 10.04.12. Andrej Dobovicnik, selektor futsal reprezentance, foto: Futsal.s futsal.si
Slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu je v prvi tekmi na evropskem prvenstvu v Antwerpnu premagala Italijo s 3:2 (1:0).

Za Slovenijo so zadeli Gašper Vrhovec v 11. minuti, Kristijan Čujec v 26. in Igor Osredkar v 39. Slovenija bo na EP v skupini C v predtekmovanju igrala še z Azerbajdžanom, tekma bo v petek ob 20.45.

Slovenija je na najboljši možen način začela prvenstvo. Na prejšnjih treh nastopih na EP (2003, 2010 in 2012) so Slovenci zaman naskakovali uvrstitev v četrtfinale, tokrat pa so se želenemu cilju povsem približali. Ugnali so Italijo, eno od ekip širšega kroga favoritinj, za nameček pa so tako tudi odlično prekinili črn niz porazov na dosedanjih zaključnih turnirjih, saj do današnje tekme Slovenija na EP še ni zmagala.

Izbranci selektorja Andreja Dobovičnika so povedli po zaslugi Vrhovca v 11. minuti, kljub pritisku prebujenih tekmecev pa so imeli Slovenci še nekaj priložnosti. V 16. minuti je imel tako lepo priložnost Kristijan Čujec, po akciji s kota pa je Alen Fetič zadel še vratnico.

Italijani so nadaljevali pritisk, tudi z nešportnimi potezami, ko je Romano naredil prekršek nad Čujcem in ga še brcnil. A so Italijani nato kmalu izenačili. Zadel je Fortino, slovenski odgovor pa je bil hiter, saj je Čujec svojo ekipo spet povedel v vodstvo že dve minuti pozneje.

Italijani so v nadaljevanju ohranili pobudo, a so bili neučinkoviti, pa tudi vratar Damir Puškar in slovenska obramba so svoje delo opravljali odlično. Ob koncu tekme so Italijani skušali zaigrati na vse ali nič, v igro so poslali vratarja-igralca, a je za 3:1 na prazna vrata zadel Igor Osredkar. Njegov zadetek v 39. minuti je določil tekmo, saj je Italija nato sicer znižala, toda gol Saada je imel le estetski učinek, točke in prestižna zmaga pa so ostali Sloveniji.

Slovenija je tako poskrbela že za drugo presenečenje na prvenstvu, saj je Hrvaška presenetila branilce naslova Špance in igrala neodločeno 3:3.

Na EP so sicer v skupini A še Belgija, Romunija in Ukrajina, v skupini B Rusija, Nizozemska in Portugalska, v skupini D pa branilka naslova in glavna favoritinja tekmovanja Španija, Hrvaška in Češka. Iz vsake skupine se bosta v četrtfinale prebili po dve najboljši ekipi.

"Dobili smo borbo, prišli smo do treh točk. Italija je imela svoje priložnosti, a jih ni izkoristila. Vesel sem zaradi teh fantov, zaradi te ekipe, zaradi teh prvih treh točk. Trajalo je dolgo. Morala se je zgoditi revolucija - ko sem sam začel, nismo niti vedeli, ali se žoga odbija ali ne, potem se je prva generacija prebila na EP, potem še mi dvakrat, zdaj pa končno te tri točke," ni skrival navdušenja selektor Dobovičnik.

Evropsko prvenstvo, skupina C:

Slovenija : Italija 3:2 (1:0)
Vrhovec (11), Čujec 26), Soredkar (39); Fortino (24), Saad (40)

Komentarjev 1