Slovenija
60 ogledov

Slovenija na vrh lestvice pri varovanju narave za blaginjo državljanov

jadralna regata Anže Petkovšek
Slovenija se je letos na lestvici blaginje uvrstila pet mest višje kot lansko leto in celo na prvo mesto v kategoriji naravnega okolja. Najslabše smo se odrezali v kategorijah gospodarstva.

Po sedmih letih je Nova Zelandija na lestvici držav z največjo blaginjo, ki jo pripravlja britanski inštitut Legatum, prehitela Norveško. Slovenija je med 149 državami zasedla 20. mesto, kar je kar pet mest višje kot lani.

Inštitut Legatum indeks blaginje izračunava na podlagi devetih parametrov, in sicer − gospodarstvo, podjetništvo in priložnosti, upravljanje, izobraževanje, zdravje, varnost, osebna svoboda, socialni kapital ter naravno okolje.

V najnovejši kategoriji Slovenija v samem vrhu

In prav v kategoriji naravnega okolja, ki jo je letos inštitut v svojo metodologijo dodal prvič, se je Slovenija zavihtela na prvo mesto. Inštitut je po navedbah Reutersa pojasnil, da se je Slovenija na prvo mesto uvrstila zaradi "agresivne" okoljevarstvene politike, ki jo je sprejela v zadnjem desetletju. Ta vključuje tudi sprejetje več zavarovanih območji.

Najslabše, na 60 mesto, se je Slovenija uvrstila na področju podjetništva in priložnosti. Na področju varnosti je na 14. mestu, v kategoriji gospodarstva je na 30. mestu, upravljanja 38., izobraževanja na 23., zdravja na 35. osebne svobode na 20. in socialnega kapitala na 22. mestu. 

Med sosednjimi državami je pred Slovenijo le Avstrija, in sicer na 15. mestu. Madžarska je na 45. mestu, Hrvaška na 43. in Italija na 32. mestu.

Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 15:42 04.november 2016.

    Naši PISUNI so milsili ,da gre Kungoto pri MB ? Ha,ha,ha,

  • Avatar Leon
    Leon 15:41 04.november 2016.

    Inštitut Legatum ??? Slovenija na vrh lestvice pri varovanju narave za blaginjo državljanov.........NE ME JEBAT ! Banda pokvarjena ,gamad, golazen , paraziti ..............pokvarili ste mi dan !

  • Dixon 11:00 04.november 2016.

    Ja oba kongota, le da so naši vrli novinarji nesposobni pri prepisovanju...