Šport > Nogomet
48 ogledov

''Slovenija nam je podobna''

Gordon Strachan EPA
Včerajšnji žreb kvalifikacijskih skupin za nastop na SP 2018 je Sloveniji prinesel zmenka z Anglijo in Škotsko, Škoti pa že blestijo z bojevitimi napovedmi pred otoškim derbijem.

Škotski selektor Gordon Strachan je bil po žrebu kvalifikacijskih skupin za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2018 v Rusiji, ki je Škotom namenil derbi s sosednjo Anglijo, poleg Slovaške, Litve in Malte pa še zmenek s Slovenijo, zadovoljen, ker je z Otočani dobil nekaj svežhi nasprotnikov v kvalifikacijah.

Strachan je za Škotsko nogometno zvezo (SFA) kmalu po žrebu že bojevito napovedal, da mu je "vseeno", kam se bo podal s skupino fantov, ki so globoko v boju za nastop na Euru 2016, kjer bi lahko bili tudi nasprotniki Slovenije v morebitnih dodatnih kvalifikacijah.

"V skupini je kakovost, toda izvrstno je v smislu logistike. Trenerski štab še nikoli ni igral s temi ekipami - to je sveže," je bil v pogovoru na osrednjem škotskem stadionu Hampden Park zadovoljen Strachan. "Res si nisem želel ekip, s katerimi smo vedno znova igrali v prejšnjih nekaj ciklusih. Tokrat bo drugače.

"Povrh vsega pa je posijalo še sonce in izžrebali so nas z Anglijo! Mislim, da so ob tem slavili tako na Škotskem kot v Angliji."

Nekdanji zvezdnik Manchester Uniteda in Leeds Uniteda ter trener Southamptona, Celtica in Middlesbrougha je tako najbolje povzel prevladujoče razpoloženje na Otoku, kjer so Angleži in Škoti proslavljali združitev v isti kvalifikacijski skupini, kjer bo na dveh tekmah znova potekala odmevna "bitka za Britanijo".

To bo omogočilo ostalim ekipam, tudi Sloveniji, da se malce izmuzne pozornosti in napade iz ozadja, sploh ker se bodo Škoti želeli maščevati starim rivalom za tri zaporedne poraze na domačih tleh. Toda Strachan je posvaril tudi pred Slovenci in Slovaki, ki bodo v isti skupini poskrbeli tudi za nekaj dodatnih ur geografije.

"Dejstvo je, da sta Slovenija in Slovaška kot ekipi podobni nam. Imajo dobre igralca, morali bomo trdo delati," je prepričan Strachan. "Delo kot ekipa je pomembno na teh tekmah in le tako bomo zmagali.

"Nimamo igralcev svetovnega kova - imamo pa izjemno skupino. Vse, kar moramo storiti, je kot celota. Nekatere države imajo igralce, ki lahko sami dobivajo tekme. Tega mi v tem trenutku nimamo. Ne bojim se oditi kamorkoli in igrati s komerkoli s to skupino fantov."


Strachan je še dodal, da je trenutno povsem osredotočen na ključni tekmi v kvalifikacijah za Euro 2016 proti Gruziji in Nemčiji, ki bosta na sporedu septembra.

"Tako sem bil zavzet s tekmama proti Gruziji in Nemčiji, ki prihajata. Mislim, da je z vsakim trenerjem v teh kvalifikacijah enako, osredotočamo se le na tekme, ki prihajajo," je sklenil Strachan.

Angleški mediji so sicer ocenili, da je skupina F lažja od tistih, v katerih sta pristala denimo sosednja Wales in Severna Irska. Valižani, ki so blizu uvrstitve na Euro 2016, se bodo v skupini D na še enem otoškem derbiju merili z Irci, Avstrijci, Srbi, Moldavci in Gruzijci, medtem ko bodo stari slovenski znanci iz kvalifikacij Severni Irci igrali proti Nemčiji, Češki in Norveški v skupini C, kejr sta še Azerbajdžan in San Marino.

Škoti so bili sicer slovenski nasprotniki že v kvalifikacijah za SP 2006, ko je bilo v Glasgowu 0:0, v Celju pa so Škoti visoko slavili (0:3/Fletcher, McFadden, Hartley).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.