Šport
72 ogledov

Slovenci v finalu!

odbojka Saša Despot
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je v avstralskem Gold Coastu uvrstila v finale zaključnega turnirja drugega razreda svetovne lige. Slovenci so v prvem polfinalu premagali Nizozemsko s 3:0 (15, 30, 20).

Slovenski odbojkarji so si z zmago nad Nizozemsko zagotovili uvrstitev v veliki finale zaključnega turnirja svetovne lige v avstralskem Gold Coastu.

Od tekmecev so bili boljši s prepričljivih 3:0 (15, 30, 20), po današnji zmagi pa se bodo v nedeljo že ob 8.10 po srednjeevropskem času pomerili z Japonsko, ki je premagala Avstralijo s 3:2 (-23, 18, 23, -22, 16).

Čeprav je bila zgodovina medsebojnih tekem močno na strani nizozemske reprezentance, so bili na današnji tekmi v vlogi favoritov vendarle slovenski odbojkarji, ki so v rednem delu svetovne lige izgubili le tekmo z Japonsko. Slovenija in Nizozemska sta se danes v svetovni ligi srečali prvič. Veliko več izkušenj v tem tekmovanju imajo sicer tekmeci, za katere je bila tekma že jubilejna 300. v tem tekmovanju, medtem ko so Slovenci odigrali šele 18. dvoboj svetovne lige.

Odločen začetek tekme

Polfinalni obračun so slovenski odbojkarji začeli zelo dobro in z dobrim začetnim udarcem, dobro obrambo, predvsem Janija Kovačiča, in s prodornimi napadi in protinapadi Tineta Urnauta, Alena Pajenka in Klemna Čebulja hitro prišli do vodstva s 6:2.

Nizozemski strateg Gido Vermeulen se je odločil za prvi odmor, a to ni ustavilo Mitje Gasparinija, ki je z napadom in servisom dodal še točki. Slovenci so pritiskali s servisi in uspešno zaključevali protinapade. Po varanju Dejana Vinčića je prednost narasla že na devet točk (13:4). Slovenci so nato nekoliko popustili (14:8), a spet ujeli ritem in prek Urnauta, Gasparinija in Čebulja prišli do vodstva z 18:9. V nadaljevanju so Avstralci z dobro igro v bloku razliko še enkrat znižali (12:18), a sta Gasparini in Danijel Koncilja z bloki in napadi zagotovila miren zaključek niza za zmago s 25:15.

Izenačen drugi niz

V drugem nizu je bil začetek izenačen, z dvema zaporednima blokoma Koncilje pa so pri 6:4 Slovenci prvič vodili z dvema točkama naskoka. Po dveh neizkoriščenih napadih je bil izid na osmi točki znova poravnan, še en dober servis pa je tekmecem zagotovil tudi prvo vodstvo na tekmi. Niz je z napadom prekinil Pajenk, ki je tudi dobro serviral za novo vodstvo Slovenije (11:10). Gasparini z napadi in Koncilja s servisom sta poskrbela za nov preobrat po zaostanku, slovenski strateg Slobodan Kovač pa je po asu Wouterja Ter Maata za 19:19 moral vzeti odmor.

V napeti končnici je as za 23:22 prispeval Kozamernik, a je z enako mero vrnil Daan Van Haarlem za 23:24. Nizozemci nato niso izkoristili kar šestih zaključnih žog, za kar imata največ zaslug Gasparini in Koncilja, ki je v razburljivi končnici najprej blokiral za 30:29 in napadel za 31:30, zatem pa še dobro serviral, protinapad za zmago z 32:30 pa je zaključil Urnaut.

Potrditev premoči

Začetek tretjega niza je vodstvo s 3:0 prinesel Sloveniji, ki je po napadih Pajenka in Urnauta povedla tudi s 6:1, prednost pa so Slovenci ohranjali tudi v nadaljevanju. Nizozemci so se sicer približali še na 6:8 in 8:10, a so zatem, tako kot že na začetku niza, veliko grešili v napadih, na slovenski strani pa je bil v napadu izjemen Gasparini.

Po 14:9 je Slovencem prednost uspelo zadržati do končnice (19:14), nato pa so na Nizozemci še dvakrat zapretili. Po znižanju na 16:19 so po njihov napaki in napadu Urnauta Kovačevi varovanci pobegnili na 21:17, Nizozemci so še prišli do 19:21. Pajenk in Gasparini sta Slovenijo zadržala v ospredju, pri 24:20 pa je Urnaut z napadom za 25:20 zapečatil usodo tekmecev.

V finalu bodo Slovenci spet naleteli na japonsko zasedbo, ki jih je v rednem delu že premagala. Japonska je po hudem boju po petih nizih premagala domačo ekipo Avstralije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.