Slovenija
31 ogledov

Slovenija ostala brez veleposlanika v Zagrebu

Aleksander Geržina mediaspeed
Kandidat za veleposlanika v Zagrebu Aleksander Geržina umaknil svojo kandidaturo.

Aleksander Geržina je odstopil od kandidature za veleposlanika v Zagrebu. Kot je danes v Ljubljani pojasnil za medije, se je za to odločil, ker očitno nima zaupanja celotnega državnega vrha in zaradi dolgotrajne diskreditacije.

Kot je zapisal tudi v odstopni izjavi, ki jo je poslal predsedniku vlade Miru Cerarju in zunanjemu ministru Karlu Erjavcu, se je nanj v preteklih mesecih, posebej pa zadnjih nekaj tednih, usula načrtno vodena in koncentrirana diskreditacija.

Njen namen po njegovih besedah naj ne bi bil toliko preprečiti njegovega odhoda v Zagreb, temveč kompromitirati njega osebno in njegovo delo ter tako prihajajočega veleposlanika pred prihodom na Hrvaško znatno oslabiti, ga profesionalno nepovratno poškodovati ter po možnosti po vsem tem v Zagreb vendarle poslati nekega drugega diplomata.

Ravnal negospodarno, vendar ne nezakonito

Kot je znano, je poročilo o nadzoru njegovega vodenja veleposlaništva na Dunaju je med drugim razkrilo, da si je v letu in pol izplačal za 4500 evrov potnih stroškov, čeprav je imel v tistem času na voljo službeni avtomobil in voznika. Nadzor je ugotovil, da je s tem sicer ravnal negospodarno, na zunanjem ministrstvu pa so ugotovili, da ne tudi nezakonito.

Diskreditacije se je po mnenju Geržine začela maja,  ob prvih podatkih, da naj bi postal novi veleposlanik v Zagrebu, kjer se je povezovalo njegovo uspešno kandidaturo s politično aktivnostjo njegovega očeta v stranki Desus kot edinim kriterijem, da je bil izbran na to mesto. Ob tem so bila preslišana njegova pojasnjevanja, da je v slovenski diplomaciji od njenih začetkov, da dela na zunanjem ministrstvu že 23 let in da izpolnjuje vse pogoje za zasedbo veleposlaniškega mesta v Zagrebu.

Nadaljevalo se je z medijskimi navedbami, da predsednik republike za mesto veleposlanika v Zagrebu bolj zaupa nekemu drugemu kandidatu. Že pred objavo poročil o nadzoru veleposlaništev se je začelo dvigovati pričakovanja o razkritjih njegovih nepravilnosti v času službovanja na Dunaju, od objave poročila 16. avgusta pa je bil v središču dogajanja in medijskega poročanja, je dejal, čeprav se je izkazalo, da v poročilu ni bilo ničesar spornega.

"Kriminaliziral me je tudi MZZ"

"Nekateri mediji in tudi posamezniki, med njim žal tudi z MZZ, so me kriminalizirali in postavili ob bok pravnomočno obsojenim, kazensko ovadenim ali odpuščenim nekdanjim veleposlanicam in veleposlanikom," je v odstopni izjavi zapisal Geržina, ki je prepričan, da ne gre za naključja.

Geržina je tudi za medije izrazil mnenje, da bi se diskreditacije, omejevanje v delu, poskusi kompromitacij in namernega ter načrtnega preprečevanja uspešnega dela nadaljevali tudi, če bi zasedel mesto veleposlanika v Zagrebu.

Ob tem meni, da Slovenija v Zagrebu potrebuje močnega veleposlanika, ki ima zaupanje in zaslombo celotnega državnega vrha, da lahko dela dobro in v korist države. Meni namreč, da le tako lahko tak veleposlanik dela dobro in v korist države in nenazadnje tudi sebe. "Kot izhaja iz medijskih in nekaterih drugih navedb, tak kandidat menda obstaja. Prav je da dobi priložnost," je še poudaril v izjavi.

"Tega si nisme zaslužil"

"Na zunanjem ministrstvu sem 24 let. Delal sem vse, kar se je dalo. Bil sem pri vseh velikih zunjepolitičnih zgodbah te države, z njo doživljal uspehe in neuspehe, lepe in manj lepe trenutke. Mislim, da si tega, kar se tretji teden počne z menoj, nisem zaslužil," je dejal in menil, da bi se diskreditacije in kompromitacije nadaljevale še naprej.

Vlada je Geržino za veleposlanika v Zagrebu že potrdila, uspešno je prestal tudi predstavitev pred odborom DZ za zunanjo politiko ter dobil agrema Zagreba. Ukaz o njegovem imenovanju bi moral podpisati le še predsednik republike Borut Pahor, ki je v luči poročila o nadzoru na veleposlaništvih ustavil vsa nova imenovanja veleposlanikov. Pahor je sicer napovedal Geržinovo potrditev.

Kot je pojasnil Geržina, je pred odstopom od kandidature namenoma počakal na vse zelene luči za imenovanje, da bi pokazal, da na njegovi strani ni nič "spornega ali kakorkoli vprašljivega".

Delo bo po napovedih nadaljeval na zunanjem ministrstvu, saj je, kot je dejal, poklicni diplomat.

Veleposlaništvo v državi, s katero imamo odprto arbitražno vprašanje, bo odslej vodil odpravnik poslov. Za novega veleposlanika v Zagrebu pa bo zunanje ministrstvo objavilo nov razpis.

Preberite:

 

Komentarjev 3
  • dragec 16:45 01.september 2015.

    VELEPOSLANIŠTVO V ZG NITI NE POTREBUJEMO

  • Jagijagi1 14:20 01.september 2015.

    Že na sihtu se mu vidi da ni koristen!

  • jezero 11:55 01.september 2015.

    On že ne bo hodil v tako klošarsko državo! Morda v Vatikan ali Luxenburg.