Šport
34 ogledov

Risi udarno najavili kandidaturo za OI 2018

Slovenija Poljska kvalifikacije za OI 2018 HZS/Facebook
Slovenska hokejska reprezentanca je odlično začela kvalifikacijski turnir za olimpijske igre 2018. V Minsku je brez težav ugnala Poljsko (6:1). Na drugi tekmi skupine je Belorusija ugnala Dansko (5:2). V PyeongChang vodi le prvo mesto.

Izbrana vrsta Slovenije je odlično začela nastope v Minsku, saj je bila Poljska razbita že po dobri polovici tekme, ko je v njeni mreži odjeknila petarda. Do konca je razlika ostala enaka, Poljaki so zabili zgolj častni gol (6:1).

Slovenija lovi svojo drugo hokejsko uvrstitev na olimpijske igre, potem ko je že nastopila v ruskem Sočiju pred dvema letoma. 

Za uvrstitev v Soči so risi leta 2013 ugnali prav tokratne tekmece Beloruse in Dance, slednji so bili takrat gostitelji turnirja.

Omenjeni reprezentanci sta se pomerili na večerni medsebojni tekmi pomerili, v kateri so bili, kljub začetnemu zaostanku, boljši domačini Belorusi (5:2)..

V zadnji tretjini hranili moči

Premoč Slovenije, ki je pred štirimi meseci na drugoligaškem SP sicer izgubila proti Poljakom, takrat na njihovem terenu v Katovicah, je bila očitna od začetka tekme. Slovenci so tokrat igrali v precej močnejši postavi, nenazadnje tudi z najboljšim hokejistom v državi Anžetom Kopitarjem, pa tudi z Janom Muršakom, ki mu je selektor Nik Zupančič namenil kapetansko vlogo.

Do polovice prve tretjine sicer ni bilo zadetkov, je pa imel vratar tekmecev Przyemyslaw Odrobny precej več dela kot na drugi strani Gašper Krošelj, ki ga je selektor Zupančič postavil v vrata Slovenije na uvodni tekmi v Minsku.

Prvi je Odrobnyja premagal prav Kopitar, ko je njegov napad v 16. minuti izpeljal lepo akcijo, začel je Žiga Pance, Jan Urbas je streljal, odbitek pa je v mrežo rutinirano pospravil zvezdnik Los Angelesa. Na drugi začetek nato ni bilo potrebno čakati prav dolgo, spet je bil plod izdelane akcije Slovenije, tokrat prvega napada Žiga Jeglič, Rok Tičar, Robert Sabolič (ta se je zaradi klubskih obveznosti prvih dveh sicer "sestavil" šele v Minsku), strelec pa je bil Jeglič.

V drugi tretjini so prvi zapretili Poljaki, a je strel Marcina Kolusza iz bližine dobro ubranil Krošelj. Pozneje pa so spet prišli v strelsko formo Slovenci, ki tekmecem niso prepuščali veliko prostora in jim tudi niso dajali možnosti za nevarnejše napade, če pa so se že izmuznili, pa je bil zbran Krošelj.

Na drugi strani igrišča je bila podoba precej drugačna. S hitro in domiselno predstavo so v osmih minutah Slovenci še trikrat premagali vratarja tekmecev. Najprej je poljski obrambi ušel hitri Muršak po desni strani in prodor učinkovito končal s strelom mimo Odrobnyja. Nato je spet udaril Kopitar, njegov strel s strani je bil premočan za poljskega vratarja. In ko se ta niti ni dobro zbral po prejetem četrtem zadetku, je dobil še enega. Spet je v obrambi Poljske zmedo naredil Muršak, nato pa lepo podal na drugi stran, kjer je bil pred vrati osamljen branilec Aleš Kranjc in v slogu izkušenega napadalca zadel za visoko vodstvo.

Mirna končnica

To se je nato hitro še povečalo. Še preden so namreč Poljaki dojeli, kaj se dogaja, jim je na začetku zadnjega dela po le nekaj sekundah igre pred gol ušel Kopitar. V boju 1-1 pa seveda Odrobny proti kapetanu Los Angelesa ni imel možnosti, na semaforju se je tako zasvetilo 6:0.

Visoko vodstvo in dobra predstava sta nato Slovence vendarle malo umirila, tako da so znižali pritisk. Brez težav so se ubranili številčne prednosti tekmecev, sami pa so skrbeli predvsem za to, da slovenski vratar Krošelj odlične tekme ne bi "pokvaril" s kakšnim prejetim golom.

To jim nazadnje ni uspelo, ob koncu tekme, ko so bili Slovenci bržčas z mislimi že pri nadaljevanju turnirja, je tri minute pred koncem ušel Krystian Dziubinski in pod prečko poskrbel za častni gol Poljske, ki pa je pomenil le estetski popravek izida.

Kvalifikacije za OI 2018 (Minsk), 1. kolo:

Slovenija - Poljska 6:1 (2:0, 3:0, 1:1)
Kopitar 16., 29., Jeglič 18., Muršak 25., Kranjc 33.; Dziubinski 58.

Danska - Belorusija 2:5 (1:2, 0:0, 1:3)
Jensen 3., Hansen 59.; Pavlovič 12., Volkov 18., Kosticin 44., 60., Stas 54.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.