Šport
58 ogledov

Hrvaška, prihajamo!

borut mačkovšek slovenija rokomet srbija supercup EPA
Slovenska rokometna reprezentanca je v odločilni tekmi kvalifikacij za nastop na EP 2017 na Hrvaškem premagala Portugalsko z 28:18!

Slovenska moška rokometna reprezentanca se je po zmagi nad Portugalsko uvrstila na evropsko prvenstvo, ki bo med 12. in 28. januarjem prihodnje leto na Hrvaškem.

Slovenija je v kvalifikacijski skupini 5 osvojila drugo mesto, na šestih tekmah pa je dosegla tri zmage, neodločen izid ter doživela dva poraza. Prvo mesto je osvojila Nemčija, tretje Portugalska, četrto pa Švica. Žreb skupin za zaključni turnir stare celine v Zagrebu, Splitu, Varaždinu in Poreču bo v petek, 23. junija, v hrvaški prestolnici.

 

Prvi del ne povsem prepričljiv

Začetna slovenska postava - na vratih Matevž Skok, na krilnih položajih Matic Verdinek in Gašper Marguč, krožni napadalec Matej Gaber, na zunanjih položajih Jure Dolenec, Saša Barišić-Jaman in Marko Bezjak, slednjega je v obrambi menjal Borut Mačkovšek - je takoj pokazala svojo odločnost in željo po zmagi.

To se je videlo predvsem po pristopu v obrambi, Slovenci so se telesno zelo močnim tekmecem s Pirenejskega polotoka zoperstavili z igro "v telo", a težave so imeli z igro v napadu, saj nikakor niso uspeli razviti svoje prepoznavne hitre igre.

Motivirani Portugalci, ki so se pred dnevi v predmestju Porta zelo enakovredno kosali z evropskimi prvaki iz Nemčije, so bili gostiteljem konkurenčni večji del prvega polčasa, v izenačeni in telesno izjemno zahtevni predstavi pa so slovenski rokometaši nekoliko "lažje zadihali" v 22. minuti, ko so po golu Marguča prvič na tekmi povedli za dva gola (10:8).

V nadaljevanju je bilo tudi nekaj "nerodnosti", Bezjak je med drugim v slabi minuti zastreljal dve sedemmetrovki, a končnica je vendarle minila v znamenju slovenskih rokometašev, ki so se na veliki odmor podali s prednostjo treh golov (12:9), kar je bila lepa popotnica pred nadaljevanjem pomembne tekme.

V drugem polčasu vzpostavili avtoriteto

Selektor Veselin Vujović je v prvem polčasu veliko menjal, na klopi sta od 16 igralcev obsedela le vratar Klemen Ferlin in krilni igralec Blaž Janc, ki je v nadaljevanju vstopil v igro. Slovenski rokometaši so imeli v drugem polčasu popoln nadzor na igrišču.

Z granitno obrambo in bravuroznimi obrambami Skoka so povsem zaustavili Portugalce, z dvema zaporednima goloma Dolenca so si v 34. minuti priigrali vodstvo petih golov (14:9), pet minut kasneje pa po prvem nasprotnem napadu in zadetku Janca povišali na +6 (17:11).

Portugalska minuta odmora ni zaustavila njihovega naleta, "ideolog" slovenske igre Bezjak je z dvema goloma v 42. minuti svoje soigralce popeljal do vodstva 19:11, a ključ do zmage je bila vendarle granitna obramba, ki je v prvih petnajstih minutah nadaljevanja prejela zgolj tri zadetke. Gostitelji v nadaljevanju niso v nobenem trenutku ogrozili svoje zmage, še naprej so igrali preudarno in kakovostno ter v 56. minuti povedli s 26:16 in se zanesljivo prebili na evropsko prvenstvo.

Veselin Vujović, selektor Slovenije: "V prvem polčasu smo igrali malce v krču, posledica tega so bile tudi tri zapravljene sedemmetrovke, pa tudi malce čuden kriterij islandskega sodniškega para. Portugalci so igrali dobro, a vedel sem, da v primeru naše dobre obrambe nimajo možnosti za zmago. Ta je bila med celotno tekmo na zelo visoki ravni, vseskozi smo igrali čvrsto in zelo sem vesel, da so se moji varovanci prebili na evropsko prvenstvo."

Kvalifikacije EP 2018, 6. krog:

5. skupina

Slovenija - Portugalska 28:18 (12:9)
Marguč, Dolenec in Bezjak 4, Barišić-Jaman in Verdinek 3; Magalhaes 4, Rocha 3

LESTVICA:
1. *Nemčija 10 (-1)
2. *Slovenija 7
3. Portugalska 5
4. Švica 0 (-1)

* - na EP 2018

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.