Šport
17 ogledov

Slovenija pred najtežjim izzivom doslej

Vidmar Goran Dragić Slovenija BiH prijateljska tekma Podmežakla Jesenice Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca bo danes odigrala deveto od dvanajstih prijateljskih tekem v okviru priprav na bližajoče se evropsko prvenstvo. V Tivoliju bo ob 20.30 gostila selekcijo Rusije.

Glede na lestvico Mednarodne košarkarske zveze (Fiba) bo to najmočnejši tekmec Slovenije v pripravljalnih tekmah.

Rusija tudi po zaslugi bronaste medalje z zadnjih olimpijskih iger v Londonu zaseda šesto mesto na svetu. Slovenija je na tej razpredelnici štirinajsta. Rusija, ki bo na evropskem prvenstvu v Sloveniji nastopila s precej pomlajeno reprezentanco in brez glavnih zvezdnikov, bo najverjetneje tekmec Slovenije tudi v drugem delu eurobasketa. Seveda, če bosta obe ekipi v prvem delu zasedli eno od prvih treh mest, ki vodijo v Stožice. Slovenija bo nastopila v Celju s Češko, Španijo, Hrvaško, Gruzijo in Poljsko, Rusija pa v Kopru v močni konkurenci Grčije, Italije, Turčije, Finske in Švedske.

"Rusija je po mojem mnenju precej bolj nevarna reprezentanca kot na prejšnjih prvenstvih. Ekipo sestavljajo po večini mladi, še neuveljavljeni igralci, ki se želijo dokazati. Zato bodo tako na prvenstvu kot zdaj v pripravah igrali maksimalno agresivno. Brez dvoma bo za nas to najtežji test doslej," pravi Uroš Slokar.

Slovenija je v dosedanjih osmih tekmah zabeležila sedem zmag. Izgubila je le s Srbijo na turnirju v Beogradu, nazadnje pa je v petek na Jesenicah ugnala BiH. Po Rusiji jo do konca priprav čakajo še tri tekme; konec tedna v Kopru Črna gora in Italija ter 30. avgusta v Stožicah še Francija.

Ponovno snidenje zlate generacije

Tekma v Tivoliju bo tudi v znamenju zlate generacije košarkarjev SFRJ Jugoslavije, ki je v hramu slovenskega športa leta 1970 osvojila zlato medaljo na svetovnem prvenstvu. Košarkarska zveza Slovenije je na snidenje povabila celotno tedanjo selekcijo, prihod v Ljubljano pa so napovedali Aljoša Žorga, Boris Kristančič, Petar Skansi, Nikola Plećaš, Rato Tvrdić, Damir Šolman, Dragutin Čermak, Ranko Žeravica, Lazar Lečić in Ivo Daneu, ki bo v ponedeljek iz rok predsednika države Boruta Pahorja prejel zlati red za izjemne športne dosežke, spodbudo mladim rodovom košarkarjev in športnikov ter uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.