Slovenija
28 ogledov

Slovenija s Sierro Leone na 97. mestu

slovenija 27.03.2012 denar, bankovci, Evro, finance, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Slovenija je najmanj ekonomsko svobodna država v Evropski uniji. Največje omejitve ekonomske svobode v ostajajo preobsežen državni aparat, krčevit davčni primež, nefleksibilen trga dela, preveč regulative, negativni odnos do tujih investicij in šibka pravna država.

Slovenija je najmanj ekonomsko svobodna država v Evropski uniji (EU), s Sierro Leone je pristala na 105. mestu.

V primerjavi z letom 2012 je na lestvici, ki jo pripravlja kanadski Fraser Institute, zdrsnila za osem mest. Druga najslabše uvrščena država EU je Grčija, ki zaseda 84. mesto, najbolje ocenjena je sicer Finska, ki se je znašla na 10 mestu. 

Na območju bivše Jugoslavije slabša le Srbija

Med državami z območja nekdanje Jugoslavije je Slovenija uvrščena na predzadnje mesto, kjer je za minimalno razliko prehitela le Srbijo.

"Slovenska vlada lahko največ naredi za to, da Slovenci zadihamo več ekonomske svobode. Namesto uvajanja novih oziroma poviševanja zdajšnjih davkov in pristojbin je nujno skrčiti razbohoteno in netransparentno državno porabo ter občutno zmanjšati obdavčitev dela, tog trg dela pa narediti prožen. Težava Slovenije namreč ne tiči v liberalizmu, ker tega dokazano nimamo," je dejala Tanja Porčnik, predsednica društva za promocijo svobode Svetilnik, ki sodeluje z inštitutom Fraser. 

Brez ekonomske svobode ni blaginje

"Obenem je nujno poudariti, da brez več ekonomske svobode ni mogoče doseči večje blaginje in kakovosti življenja. Povečanje ekonomske svobode bi Slovencem nemudoma prineslo višji neto dohodek ob nespremenjenem bruto dohodku, hitrejša in nepristranska sodišča, manj reguliranih poklicev, fleksibilnejše zaposlovanje in odpuščanje, manj preprek za mednarodno menjavo ter zmanjšanje birokracije v kateri se utapljajo podjetja in državljani. Dolgoročno pa bi povečanje ekonomske svobode Slovencem prineslo gospodarsko rast in blaginjo, politično in civilno svobodo ter višjo kakovost življenja," meni Porčnikova.

 

Komentarjev 1
  • STF 09:11 07.oktober 2014.

    Ogledalo stanja.