Slovenija
16 ogledov

Slovenija uradno želi Türka na čelu ZN

Danilo Türk Saša Despot
Naša država je uradno vložila kandidaturo Danila Türka za naslednjega generalnega sekretarja ZN.

Slovenski stalni predstavnik pri Združenih narodih v New Yorku Andrej Logar je danes pri predsedniku Generalne skupščine ZN Dancu Mogensu Lykketoftu in predsedujočemu Varnostnemu svetu ZN v februarju Venezuelcu Rafaelu Dariu Ramirezu Carrenu vložil uradno slovensko kandidaturo Danila Türka za generalnega sekretarja ZN.

Slovenija je s tem prvič v svoji zgodovini uradno vstopila v tekmo za vodilni položaj svetovne organizacije, za katerega se bo potegovala množica drugih kandidatov, poroča STA.

Uradne kandidature so doslej pred Slovenijo vložile že Makedonija, ki je predlagala nekdanjega predsednika generalne skupščine ZN Srgjana Kerima, Hrvaška, ki v boj pošilja prejšnjo zunanjo ministrico Vesno Pusić, in Črna Gora, ki je predlagala nekdanjega premierja Igorja Lukšića.

Ramirez Carreno in Lykketoft bosta o slovenski kandidaturi poročala naprej članicam ZN. Kandidatur bo še več in ne bodo omejene le na vzhodnoevropsko regionalno skupino sistema ZN, ki doslej še ni dala generalnega sekretarja in bi neformalno morala sedaj priti na vrsto. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • mph 19:20 09.februar 2016.

    Samo še cerkvi v II. svetovni vojni z ustanovitvijo domobrancev je uspelo bolj razdvojiti slovenski narod.

  • mph 19:12 09.februar 2016.

    No, vidiš, Kranjica, ravno to od "drugorazrednih" zadevah je tvoj firer popačil do nezavesti, kar nikoli in nikdar ni Turk rekel v takem smislu. Pa je SDS stroj za fotokopiranje združil razne dokumente ampak tako, da so strani vseeno štimale, ...prikaži več čeprav se je izkazala laž, da je Turk karkoli vedel od atentatov, ... itn itn itn. Se pa strinjam, da ga ne bi ravno ocenil za najbolj "ljudskega" predsednika. Tak je morda sedanji klovn.

  • encijan 18:34 09.februar 2016.

    Tudi taki dragececi.