Slovenija
39 ogledov

Slovenija vstopila v 2014

Silvestrovanje v Ljubljani. Anže Petkovšek
Doma ali na ulici, v gorski koči ali v hotelu ob morju. Slovenija je vstopila v 2014 z upanjem, da bo boljše kot preteklo leto.

Po večerjah, obdarovanju in nazdravljanju v družbi bližnjih na silvestrskih zabavah je na desettisoče Slovencev in tujih turistov skok v leto 2014 preživelo na ulicah mest ali na vaških središčih, drugi na zasebnih zabavah, spet tretji v zavetju doma.

Organizirana silvestrovanja na prostem so potekala v skoraj vseh večjih slovenskih mestih. V prestolnici, kjer je že ves december praznično vzdušje, so silvestrovanja tudi letos potekala na Kongresnem, Mestnem in Pogačarjevem trgu ter na Trgu francoske revolucije. Podobno pestro je bilo tudi v Mariboru. Nebo marsikaterega mesta je razsvetlil tudi ognjemet.

V Sloveniji silvestruje tudi veliko tujcev, v Ljubljani so tako hoteli blizu 90-odstotno zasedeni.

  • Kratek vodič po javnih silvestrovanjih v večjih mestih si lahko ogledate tukaj. Podrobnejši vodič po zabavah v prestolnici pa tukaj. Nikar se ne pustite nategniti taksistom. Več tukaj.

Najdaljšo noč v letu je poleg gostincev veliko ljudi preživelo na delovnih mestih. Samo v Ljubljani so tako za varnost in zdravje skrbele okrepljene ekipe policije ter zdravstvenega osebja, podaljšano je bilo delovanje mestnega potniškega prometa, takoj po vrhuncu pa so tako kot drugod po Sloveniji v akcijo šle ekipe komunalnih služb, da počistijo nesnago z ulic.

S pirotehniko preudarno

Neizogiben del praznovanj so pirotehnična sredstva, ki jih z današnjim dnem ni več dovoljeno prodajati, uporabiti pa se jih sme le še jutri, 2. januarja. Policija in zdravstveni uslužbenci pozivajo k odgovorni uporabi, pri tem pa opozarjajo, da so dovoljene zgolj naprave 1. kategorije, vendar pa takšnih, katerih glavni učinek je pok, ni dovoljeno uporabljati v bližini bolnišnic, v strnjenih naseljih, zgradbah in zaprtih prostorih in v prevoznih sredstvih javnega prometa in na površinah, kjer potekajo javni shodi in javne prireditve. 

In seveda, nikar ne sedite za volan, če ste pred tem pili alkohol. Leta 2013 se je zaradi pijanih voznikov zgodilo preveč tragedij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.