Slovenija
35 ogledov

Slovenija s 3,2 odstotka nižjim BDP

evro DOL Shutterstock
Bruto domači proizvod se je v letošnjem drugem četrtletju v primerjavi z enakim četrtletjem lani realno zmanjšal za 3,2 odstotka.

Bruto domači proizvod (BDP), popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, se je v drugem četrtletju letos v primerjavi s prvim letošnjim četrtletjem zmanjšal za en odstotek, v primerjavi z enakim lanskim obdobjem pa za 2,2 odstotka, ugotavlja statistični urad.

Gospodarsko dogajanje je v drugem letošnjem četrtletju zaznamovalo zlasti zelo izrazito zmanjšanje domačega trošenja. Njegov obseg je bil za 6,8 odstotka manjši kot v enakem obdobju lani. Še bistveno bolj izrazito se je zmanjšalo investicijsko trošenje, navajajo statistiki.

Manj trošimo

Zmanjšali so se vsi izdatki za končno potrošnjo: izdatki države so bili manjši za dva odstotka, in sicer zlasti zaradi 5,5-odstotnega zmanjšanja izdatkov za kolektivno potrošnjo. Manjši kot pred letom so bili tudi izdatki gospodinjstev za končno potrošnjo. Triodstotni padec je bil posledica zelo izrazitega, 8,4-odstotnega zmanjšanja izdatkov za nakupe trajnega blaga in za 1,5 odstotka manjših izdatkov za druge proizvode.

Investicijsko trošenje se je v drugem letošnjem četrtletju v primerjavi z drugim četrtletjem lani znižalo za 22,1 odstotka. Bruto investicije v osnovna sredstva so se zmanjšale za 8,9 odstotka, investicije v zgradbe in objekte za 14,9 odstotka, investicije v stroje in opremo pa za tri odstotke. Zelo negativno so na padec BDP vplivale tudi investicije v zaloge.

Komentarjev 3
  • privat 06:55 01.september 2012.

    sej ni čudno...če je vse ena mafija!! Slovenija nikoli ni bila bolj enotna...ena skupina ljudi obvlada(krade,uničuje) gospodarstvo,politiko,sodstvo ,policijo...vse in celo tajno policijo ...(sova ,fbi) Slovenija bo bankrotirala in doživela najhujšo depresijo gospodarstva in politike. Kaka grčija ali Španija..Slovenija bo Evropi ...prikaži več pokazala kaj je beda in kraja stoletja! Ja potem pa bo Eu preganjala te naše voluharčke ,ki mislijo da so neuničljivi

  • chamil 12:19 31.avgust 2012.

    S 3.2%

  • tralala 11:43 31.avgust 2012.

    Seveda je padel BDP. Z demagogijo, lažjo, delitvijo Slovencev in histeriziranjem naroda se kriza ne bo rešila.