Slovenija
73 ogledov

Slovenija za boj proti IS ponuja do 15 vojaških inštruktorjev

Irak Kurdi EPA
Slovenija naj bi okrepila svoje sodelovanje v mednarodni koaliciji proti džihadistični skupini Islamska država in ponudila sodelovanje do 15 vojaških inštruktorjev, sta danes ob sklicevanju na neuradne vire poročala TV Slovenija in POP TV. Sklep o tem, naj bi vlada sprejela jutri.

O tem načrtu naj bi se danes za sicer tesno zaprtimi vrati pogovarjali na skupni seji parlamentarnih odborov za obrambo in zunanjo politiko, ki so se je udeležili tudi zunanji minister Karl Erjavec, obrambna ministrica Andreja Katič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Andrej Osterman.

Uradnega sporočila po tej seji sicer ni bilo, TVS in POP TV pa ob sklicevanju na neuradne vire navajata, da naj bi razpravljali o omenjenem načrtu, da bi Slovenija za krepitev boja proti IS, ki je zasedla obsežna območja v Siriji in Iraku, ponudila do 15 vojaških inštruktorjev, ki pa ne bi aktivno sodelovali v bojih.

Poleg urjenja Kurdov tudi avtomatsko orožje

Inštruktorji naj bi odšli v glavno mesto iraškega Kurdistana Erbil, kjer naj bi usposabljali kurdske borce. POP TV je ob tem dodal še, da naj bi Slovenija tamkajšnjim borcem proti IS ponudila tudi staro avtomatsko orožje, ki ga Slovenska vojska ne uporablja več.

Slovenija sicer že sodeluje v mednarodni koaliciji proti IS pod vodstvom ZDA, vendar ne v vojaškem delu. Aktivna je bila predvsem v boju proti ideologiji IS, financiranju terorističnih dejanj in podobnih aktivnostih.

Preberite še: Slovenija je bila lani za obrožitev Kurdov, a pri tem ni želela sodelovati

Kot smo že poročali, je Slovenija lanskega oktobra - v času, ko so iraški Kurdi zaprosili za pomoč v orožju - napovedala, da zaenkrat ne bo sodelovala pri oboroževanju iraških Kurdov. So pa iz kabineta predsednika vlade Slovenija sporočili, da se "strinjajo z začasnim oboroževanjem Kurdov s strani posameznih članic Evropske unije, ki imajo možnost za to".
Komentarjev 7
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 17:43 03.februar 2016.

    Najprej se naučite branit lastne meje, šele potem lahko razmišljate o tem kako boste služili dnevnice v Iraku. Sicer pa Slovenija tam nima kaj iskat.

  • malonaokoli 07:05 03.februar 2016.

    jaz sem hodil v Irak gradit...kaj pa vi delate tam ? in to jaz plačujem...

  • popokatopetl 00:35 03.februar 2016.

    Popolna neumnost je, da bi v neki koaliciji voljnih tam nosili glavo naprodaj, dokler ni dosežen politični dogovor med Rusi, Ameri, Turki, SA, Kurdi, raznimi sirskimi frakcijami itd. Če se ne bi oni tam dejansko bolj dajali med sabo kot ...prikaži več borili proti IS, IS že davno ne bi bilo več, tako pa cveti v kaotičnih razmerah. Evropa mora enotno nastopit da se to doseže, sicer se begunski val ne bo nikoli nehal.