Slovenija
750 ogledov

Izobešanje zastave v izumiranju

Slovenska zastava
1/14
Anže Petkovšek
27. april je Dan upora proti okupatorju in dan, ko naj bi na izobesili slovenske zastave. Včasih so zastave visele skoraj na vsaki hiši, danes to ni več samoumevno. Kakor tudi ne, da za to obstajajo posebna pravila.

Recimo, zastava se praviloma izobesi na dan pred praznikom in se umakne naslednji dan po prazniku oziroma prvi delovni dan po prazniku, lahko pa je stalno izobešena, ko gre za označevanje poslopij, v katerih so sedeži ministrstev ali drugih državnih organov ali organov lokalnih skupnosti.

Ne za krščanski praznik

Zakonske izjeme, ko zastav ne izobešamo, so krščanski prazniki ter 1. in 2. januar ter 31. oktober in 1. november. Pravila ureja zakon o praznikih dela in dela prostih dnevnih ter zakon o grbu, zastavi ter himni.

Pravilno izobešanje slovenske zastave

Zastavo Republike Slovenije se lahko izobesi samo na vertikalen drog ali jambor. V primeru, da je ta nagnjen, mora biti kot večji od 45 stopinj. To pomeni, da se zastavo lahko obesi na drog, katerega kot je med 45 in 90 stopinj glede na podlago. Zastavna ruta je pritrjena s krajšo stranico tako, da je grb Slovenije na levi strani oziroma bližje drogu. Barve se vrstijo od zgoraj navzdol: bela, modra, rdeča.

Nepravilno je tudi izvešanje obledelih, scufanih ali kako drugače poškodovanih zastav.

Ste vedeli?

Dan slovenske zastave je 7. aprila - tega dne leta 1848 je bila namreč na Wolfovi ulici 8 v Ljubljani prvič izobešena slovenska zastava. Društvo Heraldica Slovenica pripravlja proslavo na Vačah vsako leto prvo nedeljo po tem datumu od leta 1998.

Komentarjev 16
  • maliking 15:44 28.april 2015.

    Njega je bar bedak, kdo pa je tebe??

  • maliking 15:43 28.april 2015.

    Dare, če ti ni všeč država v kateri živiš in šepovrhu imaš vlado za lopovsko, kaj še delaš tukaj??

  • kapibara 15:22 28.april 2015.

    Pojdi pa tja, kjer ti bo zastva srečna..