Slovenija
246 ogledov

1. šolski dan tudi v znamenju fazanov

fazani Saša Despot
Za okoli 175.700 osnovnošolcev in 75.000 dijakov se danes začenja novo šolsko leto. Ulice so polne šolarjev, med drugim tudi tistih, ki so prvič prestopili prag srednjih šol. Tako imenovane fazane so v skladu s tradicijo tudi letos njihovi starejši kolegi porisali.

Za varnost otrok na območju šol in vrtcev danes skrbijo številni prostovoljci, ki so otroke in starše usmerjali po čim varnejši poti, voznike pa s svojo navzočnostjo opominjali, da je treba voziti previdno. Svojo navzočnost v prometu so povečali tudi policisti, ki bodo v prvih šolskih dneh pogosteje kot sicer preverjajo hitrost, uporabo varnostnega pasu, prevoz otrok, upoštevanje pravil o prednosti na prehodih za pešce in tehnično brezhibnost vozil za prevoz otrok.



Danes je v srednjo šolo prvič vstopilo 18.811 dijakov, kar je 498 manj kot lani. Njihovi starejši kolegi so jih v skladu s tradicijo porisali, jih potresli s koruzo in moko.



Ministrica za izobraževanje Makovec Brenčič je vsem šolarjem, zaposlenim v šolah in staršem že v včerajšnji poslanici zaželela srečno, uspešno in varno novo šolsko leto. Pri tem je spomnila, da je znanje izjemnega pomena in da odpira številne poti, a hkrati dodala, da je poleg učenja pomembno tudi, da znajo šolarji v šoli uživati.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 15
  • 4krogci 07:30 02.september 2016.

    A te šmrkle oblečene kot da bi šle torbico vrtet pred kšn kazino.

  • maresem 06:57 02.september 2016.

    To kracanje po telesih je no navadno primitivno poganstvo. Šole, ki to dovoljujejo že na začetku pokažejo, da so en poden.

  • hešteg 23:57 01.september 2016.

    prejel*