Slovenija
8 ogledov

Agrokor spet v tekmi za Mercator

Mercator Nik Rovan
Koncern Agrokor se je po neuradnih podatkih vključil v tekmo za nakup Mercatorja. Za 50,03-odstotni delež je pripravljen odšteti 832,14 milijona evrov.

Večernji list svoje informacije utemeljuje s ponudbo v višini 221 evrov za delnico Mercatorja. Ob tem časnik, pa tudi Jutarnji list navajata, da zagrebško družbo finančno spremljajo najuglednejše mednarodne institucije, kot so Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), Svetovna banka in JP Morgan.

"Vse do zadnjega je bilo negotovo, ali bo Ivica Todorić nadaljeval boj za prevzem Mercatorja, ker so iz njegove družbe do zadnje sekunde prihajale informacije, da še zmeraj le preučujejo možnosti za omenjeno vlaganje," piše danes Jutarnji list. O odstopu od nakupa sploh niso razmišljali. Gre za četrti poskus Agrokorja za nakup deleža v Mercatorju.

Le dve trgovski družbi

Jutarnji list dodaja, da so, neuradno, v tekmi za nakup ponujenih delnic Mercatorja večinoma investicijski skladi, kot so Mid Europa, Warburg Pincus in TPG, medtem ko je francoski Leclerc poleg Agrokorja edina trgovska družba, ki se poteguje za slovensko verigo.

Omenjeni investicijski skladi naj bi po pisanju Večernjega lista ponujali med 155 in 170 evrov za delnico Mercatorja. Ali je Leclerc oddal svojo ponudbo ali ne, ni potrjeno.

"Čeprav bodo nadaljnji dogodki močno odvisni od ponujene cene, bodo na tehtnici tudi morebitne negativne posledice tako imenovane vertikalne koncentracije v trgovski panogi v regiji, ki bi Agrokorju prinesla prevladujoči položaj. Določen vpliv bo zagotovo vnovič imela tudi politika," ocenjuje Večernji list.

Kot dodaja, ni izključeno, da bodo povabilo za nakup poslali zgolj enemu izmed ponudnikov, tistemu najboljšemu, ki mu bodo pred prevzemom ponudili skrbni pregled Mercatorja. Glavni favorit Agrokor je to že opravil, sklene časnik.

Komentarjev 2
  • privat 20:01 18.oktober 2011.

    zakaj kdo ne kupi naše politike?? Ali bi morali dati Slovenijo na upravljanje Avstriji za 100 let...Avstrijska Koroška je nekaj takega že videla in odločila...jebi..tese

  • elipsa 12:16 18.oktober 2011.

    politik hvala ti. janša hvala tudi tebi. bavčar, šrot in drugi, hvala vam.