Slovenija
2490 ogledov

Ahmad Šami zaenkrat ostaja v Sloveniji

Ahmad Šami S. H. H.
Ministrstvo za notranje zadeve bo moralo njegovo prošnjo ponovno obravnavati

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) bo moralo ponovno razsojati o prošnji za azil sirskega begunca Ahmada Šamija. Upravno sodišče je namreč ugotovilo, da Šamijeva prošnja za azil sploh ni bila zavržena, kot je trdilo ministrstvo, saj to ni izdalo sklepa o zavrženju, poroča Dnevnik. Ministrstvo je sklenilo le, da "Republika Slovenija ne bo obravnavala prošnje za mednarodno zaščito prosilca Ahmada Šamieha (…), saj bo imenovani predan Republiki Hrvaški, ki je odgovorna za obravnavanje njegove prošnje za azil".

Ahmada Shamieh Prebežnik Slovenija Ahmad Šami vlaga novo prošnjo za azil

Če je ministrstvo prošnjo zavrnilo, bi moralo to tudi zapisati

Ahmad je v Slovenijo za mednarodno zaščito prosil februarja 2016, vendar jo je pristojno ministrstvo junija zavrnilo, češ da je za obravnavo odgovorna Hrvaška. Iz izreka citiranega sklepa pa ne izhaja, da je prošnja zavržena, je ugotovilo sodišče. Če bi ministrstvo hotelo prošnjo zavreči, bi moralo to tudi zapisati.

Izročitev Hrvaški Slovenija Begunec se je pred deportacijo zatekel v državni zbor

Ministrstvo: Diskercijska pravica ne pride več v poštev

Strokovno stališče ministrstva za notranje zadeve pa je, da je uporaba diskrecijske pravice možna le do pravnomočnega končanja postopka. Györkös Žnidarjeva pri tem dodaja, da v času trajanja postopka glede Ahmada Šamija odločevalci niso zaznali nobenih elementov, ki bi upravičevali uporabo diskrecijske klavzule.

Sodišče: Trditve ministrstva so napačne

Gre za zmotno trditev, pravi upravno sodišče. Na podlagi evropske sodne prakse je uporaba diskrecijske klavzule (torej prevzem prošnje za azil) mogoča še vse do trenutka, ko je prosilec predan drugi državi. Vse dotlej namreč zanj veljajo vsaj minimalni standardi in v resnici je še vedno prosilec za azil, pisanje sodišča povzema Dnevnik.

"Gre za priznanje sodišča, da je vloga diskrecijske klavzule v dublinskem zakoniku namenjena tudi takšnim primerom," je dejal Šamijev zastopnik Miha Blažič,

Na ministrstvu za notranje zadeve tokrat, kot so pojasnili za Dnevnik, ne komentirajo odločitve sodišča, saj gre za "konkretne upravne postopke, ki še niso zaključeni". Tudi predsednik DZ Milan Brglez zadeve ne komentira, ker gre z odprt postopek. Verjame pa, da bo notranje ministrstvo ravnalo v skladu z napotili sodišča, je dejal za STA.

Prošnjo še vedno lahko zavrnejo

Sodišče je izdalo tudi začasno odredbo, s katero so odločili, da mora Šami do pravnomočnega zaključka teh postopkov ostati v Sloveniji. Če bi ga namreč vmes izročili Hrvaški, mu potem – tudi če bi mu ugodili – ne bi mogli več zagotoviti, da se lahko vrne.

Odločitev upravnega sodišča je pomembna tudi za premierja Mira Cerarja, zoper katerega je vložena ustavna obtožba, ker naj bi posegel v pravnomočne odločitve državnih organov. Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) lahko zahteva revizijo primera na vrhovnem sodišču. Tudi če bi ministrstvo prevzelo prošnjo za azil, to še ne pomeni, da bi ji tudi ugodilo.

Izročitev begunca Slovenija Cerar: Gre za poseben primer
Komentarjev 17
  • stary1 09:51 30.december 2017.

    za striženje tašče pa bi že bil dober,, ali pa ovc

  • Avatar čavez
    čavez 16:05 28.december 2017.

    Brišete komentarje to pa je svoboda govora in če je SDS desnica sem jaz vsaj še 10x bolj desen in trdim da muslimani v našem prostoru niso dobrodošli in nimajo kaj iskat tukaj.

  • ode 15:24 28.december 2017.

    Muslimani vseh dežel: Slovenija vas željno pričakuje. Zakaj rinete v Nemčijo in Skandinavijo? tukaj vas čaka raj!