Slovenija
21520 ogledov

Albanščina in srbščina v slovenske šole? NSi: "Ne moremo verjeti!"

šola Saša Despot
V opozicijski NSi so ogorčeni, v Levici pa jim očitajo, da gre za ksenofobijo.

"V NSi enostavno ne moremo verjeti in smo zgroženi, da je koalicija sprejela zakon, ki je močno v nasprotju z interesi Republike Slovenije in pa tudi njenimi državljani. Zakon predvideva, da bo moralo ministrstvo za šolstvo v slovenskih osnovnih in srednjih šolah za otroke pripadnikov narodnih skupnosti nekdanje SFRJ omogočati brezplačno učenje njihovega maternega jezika in kulture," je na novinarski konferenci dejal poslanec NSi Aleksander Reberšek.

"Torej se bodo v slovenskih šolah albanski otroci učili albansko, srbski otroci, srbsko in tako naprej. Vsi pa vemo, da je to trenutno ogromen problem, da ti otroci ne znajo govoriti slovenskega jezika. Interes Republike Slovenije bi zato moral biti, da pomagamo tem ljudem tako, da se čim prej naučijo slovenskega jezika. Namesto da bi naredili vse, da bi se tujci pri nas naučili slovenskega jezika, predlog koalicije določa, da bi se v slovenskih šolah brezplačno učili njihovega maternega jezika. Narobe svet."

Aleksander Reberšek NSi | Avtor: Državni zbor / Matija Sušnik Državni zbor / Matija Sušnik
Predlog zakona, ki so ga vložile Gibanje Svoboda, SD in Levica, je po njihovem mnenju zelo sporen. "Kot vse kaže, bo v naslednjem tednu v državnem zboru sprejet zakon o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti nekdanje Jugoslavije v Sloveniji. Gre za državljane Srbije, Hrvaške, Bosne, Albanije, Črne gore in Makedonije, ki živijo pri nas. Zakonodajno pravna služba državnega zbora opozarja, da je zakon v neskladju oziroma v nasprotju z Ustavo Republike Slovenije," je dejal Reberšek, ki je prepričan, da so že zdaj vsi priseljenci in člani manjšin enaki pred zakonom, imajo pravico do izražanja narodne pripadnosti ter pravico do uporabe svojega jezika in pisave.

Reberšek: Številni otroci sploh ne obvladajo slovenščine

"Sprašujem se, ali ni to dovolj? Prav tako Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti že sedaj, na podlagi razpisa financira kulturne projekte manjšinskih etničnih skupnosti priseljencev v Republiki Sloveniji. Zakaj je potreben poseben razpis in zakaj so potrebna še dodatna sredstva? Gre za ustavno sporen predlog pa tudi diskriminacijo ostalih narodnih skupnosti, ki živijo v Sloveniji in se na ta razpis enostavno ne bodo mogli prijaviti."

Prav nasprotno meni, da je izvedba pouka otežena, ker številni otroci priseljencev že zdaj ne obvladajo slovenskega jezika, hkrati pa jim Slovenija ne omogoči, da bi se pred vključitvijo v šolo lahko naučili jezika. "In na to opozarjajo številni učitelji, ravnatelji, župani, starši in tako dalje. Nova Slovenija je zato že dvakrat vložila spremembo zakona v osnovni šoli, da bi uvedli posebne pripravljavce, namenjene intenzivnemu učenju slovenskega jezika in pa spoznavanju slovenske kulture," je pojasnil Reberšek in opozoril, da je vladajoča koalicija predlog NSi zavrnila.

V Novi Sloveniji so k predlogu koalicijskega zakona vložili več amandmajev. Če jih koalicija v drugi obravnavi ne bo sprejela, bodo v NSi vložili pobudo za posvetovalni referendum.

Levica: Zakon je v interesu vseh, histerija NSi je znak ksenofobije

"Predlagani zakon, ki sledi uresničevanju kulturnih pravic nekdanjih narodov SFRJ, je v  interesu vseh. Z njim krepimo spoštovanje človekovih pravic in zagotavljamo enakopravno integriranosti novih manjšin v slovensko družbo," pa so nasprotno prepričani v Levici, kjer trdijo, da njihov predlog ne nalaga obveznega izvajanja dejavnosti, ampak spodbuja učenje maternega jezika in kulture ter sodelovanja javnih in zasebnih šol, če je za to izkazan interes.

"Poleg tega pa šole že zdaj izvajajo obšolsko dejavnost poučevanja jezika, če za to obstaja izkazan zadosten interes, pa bodisi da gre za kitajski, bosanski jezik ali kateri drugi jezik. Za to imajo šole že zdaj tudi predvidena sredstva v okviru letnih načrtov. Ker pa gre za predlog, da bi se izvajale kulturne pravice za skupnosti iz bivše SFRJ, v NSi skačejo in si histerično pulijo lase, kako lahko to predlagamo. To ni nič drugega kot znak ksenofobije," so prepričani.

Matej Tašner Vatovec | Avtor: Anže Petkovšek Izredna seja DZ, na kateri so potrjevali kandidatke in kandidate za ministrice in ministre nove vlade. Anže Petkovšek
"Žalostno je, da se gre NSi poceni in nevaren populizem na tej temi. Govorimo o slovenskih državljanih, ki so naši prijatelji, sosedje, družinski člani že več generacij. Bojim se, da gre za jasen izraz ksenofobije. Kot država smo, glede na vse zaveze, ki smo jih dali pred 34. leti, dolžni narediti vsaj ta prvi manjši korak k izpolnjevanju teh obljub. In to je vso bistvo našega zakona," je zatrdil vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec.

V Levici menijo, da je Slovenija za ureditev pravic pripadnikov narodov nekdanje SFRJ naredila premalo. "Že večkrat smo pojasnili, da so vprašanja manjšin in njihovih kulturnih pravic del temeljnega razmisleka o enakopravnih družbenih oblikah. Zato smo prekinili s politično ignoranco, kulturne pravice narodnih skupnosti iz SFRJ, ki tvorijo okoli 11 odstotkov prebivalstva, pa urejamo z zakonom, ki predlaga, da se financiranje oziroma sofinanciranje kulturnih projektov in programov z javnih razpisov prenese z Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti na ministrstvo za kulturo, ter da svet Vlade Republike Slovenije za vprašanja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ dobi status stalnega vladnega posvetovalnega telesa po analogiji ustanovitve dveh drugih posvetovalnih teles vlade," so dodali.

Trdijo, da pri tem ne gre za nobeno privilegirano obravnavo, ampak za omogočanje narodnim skupnostim nekdanje Jugoslavije, da poleg slovenskega jezika ohranjajo stik tudi s svojo etnično in kulturno identiteto.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 144
  • koki 07:09 03.marec 2024.

    Sram me je, da sem Slovenka.

  • andrija 04:03 03.marec 2024.

    svoje volilce je goloib izgubil,zdaj si hoče pridobiti sfrj volilce

  • jakec42 17:17 01.marec 2024.

    Naši politiki hočejo uničiti Slovenijo in narediti in so že naredili mini jugo,dol z njimi!!!