Slovenija
182 ogledov

Alenka Bratušek: Posla ni dobil najcenejši ponudnik

Panelna ograja na meji Slovenije in Hrvaške Davor Visnjic/PIXSELL
Posel, ki ga je država skrila pod oznako tajno, je tudi pod drobnogledom tožilstva in KPK. Poslanka Alenka Bratušek odgovornim očita tudi prirejanje dokumentov. Direktor zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek poslanki očita manipulacijo.

Vprašanj o nakupu rezilne žice in panelne ograje je čedalje več kot odgovorni ponujajo odgovorov.

Poslanka Alenka Bratušek je na podlagi dokumentov z oznako interno že včeraj na komisiji za nadzor javnih financ nanizala več vprašanj, ki ravnanje odgovornih postavljajo pod vprašaj. Direktor Anton Zakrajšek je na primer zatrdil, da so enega izmed ponudnikov, ki v končni dokumentaciji sploh ni omenjen, zavrnili, ker je zahteval avans. "Na zavodu smo se odločili, da ne bomo sklenili pogodbe z nikomer, ki je želel prehodno plačilo ali bančne garancije," je povedal Zakrajšek.

A avans pri naročilih - po besedah naših sogovornikov tudi tja do 80 odstotkov - naj bi prejemalo tudi žalsko podjetje Minis, ki je izpeljalo večino poslov pri ograjevanju. To je imelo v času prve sklenitve pogodbe sicer blokiran račun.

Podjetju Minis iz Žalca oziroma njegovemu lastniku je glede na objavo letnih poročil lansko leto "padla sekira v med".

Izločanje podjetji, menjave številk in prirejanje dokumentov?

Pri omenjenem poslu nakupa panelnih ograj naj bi se pojavilo še več nekonsistentnosti. Zavod je tako začel zbirati ponudbe sedem dni preden je bil sploh sprejet zakon o nabavi - 25. februarja. Kljub uradnemu zaključku zbiranja ponudb 1. marca, pa je Alojzij Černe z zavoda za blagovne rezerve pri vsaj enem od podjetji še vedno poizvedoval po ponudbah.

Slednje podjetje so, kot omenjeno, po besedah Zakrajška izločili prav zato, ker je zahtevalo avans.

Prokuristka podjetja je pogovor za Žurnal24 zavrnila z besedami, da se v to ne želijo več mešati.

Da bi med ostalimi ponudniki izbrali prav podjetje Minis, pa je po besedah poslanke prišlo do prirejanja dokumentov. Ponudbe podjetji naj bi se razlikovale od končnega poročila o pregledu ponudb, na podlagi katerega so na zavodu izbrali ponudnika. Poročilo naj bi priredili tako, da so ceno spremenili, da se je Minis izkazal kot najugodnejši kandidat.

Gospodarski minister: Vsi nakupi so brez nepravilnosti

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je za ograjevanje Slovenije pooblastil zavod za blagovne rezerve, je včeraj vnovič zatrdil, da vsi nakupi potekajo brez nepravilnosti, pod oznako interno ostajata skrita le količina naročene ograje in program oblikovanja državnih rezerv. Tudi Zakrajšek je vsa namigovanja o nepravilnostih zavrnil in je prepričan, da gre za osebni napad nanj.

Oznaka tajnosti interno pa da naj bi morala obstati zaradi varnosti države. "Nasprotni strani ne bomo povedali, koliko tega imamo na zalogi. Ne, da jih ne želimo razkriti, ker bi imeli kakšne dogovore z dobavitelji, ampak skrbimo za interes javnosti," je zatrdil minister. Ta je danes povedal, da še da ga podatki, o katerih so govorili včeraj nisonekoliko presenetili.

Zakrajšek je danes za STA še povedal, da bodo do konca vztrajali, da so izbrali najugodnejšega ponudnika z najnižjo ceno in najhitrejšim rokom dobave. Iz dokumentov, ki so jih dobili člani parlamentarne komisije za nadzor javnih finance, je to po njegovih besedah razvidno. Poslanka pa naj bi manipulirala z dokumenti. 

Zakrajšek je pojasnil, da so se le zmotili pri eni od številk. Tako so denimo pomotoma zapisali, da je dal ponudnik ponudbo za 30 kilometrov ograje, v resnici pa jo je za 20 kilometrov. Po Zakrajškovih besedah gre za evidentno, lahko razložljivo napako.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • wolf.ata 11:53 12.maj 2017.

    tam naj gre vojska raje kot to žico skopat in narediti vodovod g.Jošku Jorasu,mogoče bi Borči (g.predsednik) šel na udarno akcijo,naši vodovodarji (Rižanski vodovod Koper) bi mu dali novo obleko,ajde BORČI,delovna akcija in slikanje,verjetno ne upajo

  • Avatar olor
    olor 09:47 12.maj 2017.

    Se vidi, da se bližajo volitve in gospa Alenka se že pripravlja. Na vse ima odgovor in vse napake vidi. V svojem mandatu je pa bila "brezhibna" Politiki, na bruhanje mi greste, vsi skupaj.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:33 12.maj 2017.

    Najbolj pri vsej stvari je zanimivo,kako se AB kar naenkrat poteguje za resnico in poštenost,ko je bla pa sama premierka se je pa delalo enako ali pa še slabše,kot je tole trenutno.Vsi so isti,ne glede na farbo edino zdej se ...prikaži več bližajo volitve,golazen pokvarejna pa že zbira FIS točke.