Slovenija
49 ogledov

Alojzij Šuštar: Spremenil je marsikaj

1/10
Žurnal24 main
Nadškofa Šuštarja se bodo ob tretji obletnici smrti spomnili z mašo.

Ob tretji obletnici smrti nekdanjega ljubljanskega nadškofa Alojzija Šuštarja bo danes ob 18.30 v ljubljanski stolnici maša, ki jo bo vodil sedanji nadškof Anton Stres.

V času Šuštarjevega vodenja ljubljanske nadškofije se je na njegovo pobudo marsikaj spremenilo tako v Cerkvi na Slovenskem kot v širši družbi. Znana so tudi njegova prizadevanja pri osamosvajanju Slovenije, k čemur so veliko prispevala poznanstva v tujini, ki so se stkala v času, ko je bil v Švici.

Šuštar se je rodil leta 1920 v vasi Grmada nad Trebnjem, v Rimu je študiral filozofijo in teologijo, nato pa zaradi tuberkuloze odšel na zdravljenje v Švico, kjer je opravljal različne odgovorne službe tako na znanstvenem kot tudi na cerkvenem področju. Leta 1977 se je vrnil v domovino in leta 1980 na mestu ljubljanskega nadškofa nasledil Jožefa Pogačnika. Ob njegovi upokojitvi je bil na čelo ljubljanske nadškofije imenovan Franc Rode.

Po upokojitvi leta 1997 se je Šuštar preselil v Zavod sv. Stanislava v Šentvid nad Ljubljano. Umrl je 29. junija 2007, po njem pa je imenovana prva katoliška osnovna šola v Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.