Slovenija
16337 ogledov

Ameriški veleposlanik zaradi Pop TV in Kanala A zahteva sprejem pri ministru

Proplus, pop tv, kanal a
1/11
Anže Petkovšek
Ker ameriškemu skladu KKR, ki bi prek svojih družb v Evropi rad postal lastnik družbe Pro Plus, ki izdaja programa Pop TV in Kanal A, ne gre vse po načrtih, je po naših informacijah ameriški veleposlanik zahteval sprejem pri ministru za kulturo Tonetu Peršaku.

"Potrjujemo prejem zaprosila za srečanje ameriškega veleposlanika z ministrom za kulturo. Vse ostale podrobnosti v tem trenutku še niso znane, zato vam na vprašanja ne moremo odgovoriti," so nam odgovorili z ministrstva za kulturo. 

Spomnimo, skupina United Group, ki je lastnik Telemacha, je kupila medijski portfelj družbe CME v Sloveniji in na Hrvaškem, ki prek Pro plusa vključuje programa Pop TV in Kanal A.

Prevzem morajo potrditi še pristojni regulatorji, kjer pa se je zapletlo. Ministrstvo za kulturo je sicer dalo zeleno luč za prevzem. Natančneje, ker družba Pro Plus v razvidu medijev sploh ni vpisana, za izdajanje programa sta namreč na papirju zapisani druži Pop TV, d. o. o. in Kanal A, d. o. o., njihovi prevzemniki soglasja ministrstva sploh ne potrebujejo.

pop tv | Avtor: Miro Majcen, POP TV Miro Majcen, POP TV

Vpletla se je politika

Zaradi pritiska javnosti in stroke so o poslu razpravljali tudi poslanci parlamentarnega odbora za kulturo.

Ministrstvu so naložili, naj odpravijo dvome javnosti glede dosedanjega ravnanja v zvezi z napovedanim prevzemom in v obnovljenem postopku o izdaji soglasja za prevzem odločajo vsebinsko.

Predsednik odbora Dragan Marić je izpostavil, da je Pro Plus najbolj vplivna medijska družba v državi, njen bodoči kupec pa ima v lasti že Telemach, ki je največji kabelski operater v državi z več kot 50-odstotnim tržnim deležem.

pop tv | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Z realizacijo nakupa Pro Plusa bi po njegovih besedah lahko prišlo do lastniških povezav, ki bi pripeljale do položaja, ko bi ena pravna oseba postala lastnik poglavitnih medijev in distributerjev medijskih vsebin.

"S tovrstnimi povezavami bi si tako ena pravna oseba pridobila odločilno prednost pred ostalimi mediji," je opozoril.

Tudi v. d. direktorja Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Tanja Muha je dejala, da bi bile lahko ostale televizijske hiše postavljene v slabši položaj, kar bi imelo negativen vpliv na medijsko pluralnost.

Minister za kulturo Tone Peršak je pojasnil, da bi ministrstvo v tej zadevi lahko odločalo le v primeru, da bi prevzemnik kupoval več kot 20-odstotni delež neposredno v podjetjih POP TV oziroma Kanal A.

Iz same vloge po Peršakovih besedah ni bilo popolnoma jasno, v kateri družbi želi vlagatelj pridobiti lastninski delež, zato je ministrstvo vlagatelja pozvalo, naj vlogo dopolni. Ta je nato po ministrovih besedah jasno povedal, da želi soglasje za prevzem Pro Plusa, ki pa ni izdajatelj nobenega medija.

pop tv | Avtor: Miro Majcen Miro Majcen
Telemach je šel Pro plusu na roko ...

Da naj bi lastnik Telemacha prevzel Pro Plus se je govorilo že pred tektonskimi spremembami na slovenskem televizijskem trgu.

Sredi januarja je Pro plus izključil brezplačno oddajanje prek zraka, od kabelskih in IP-operaterjev pa "izsilil" nadomestilo.

Takrat je bilo ključnega pomena, kako se bo odzvali največji operaterji, med njimi Telemach, ki je novo pogodbo hitro podpisal. Spremembo so izkoristili za agresivno trženje Total TV, a očitno je bila v ozadju še želja, da Pro plusu, ki je več let ustvarjal izgubo, pred nakupom omogočijo dodatne prihodke, s katerimi bodo v enem letu pokrili vso izgubo preteklih let.

Maja je predsednik KKR Global Institute in nekdanji direktor Cie David Petraeus obiskal Slovenijo, v okvir obiska pa se je srečal tudi s premierjem Mirom Cerarjem. Petraeus je izpostavil, da je KKR pritegnil gospodarski potencial in obeti, ki jih država predstavlja kot naložbena destinacija.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 44
  • Tejč 09:23 30.oktober 2017.

    Pop je bil že prej v tuji lasti. Zdaj bo še dalje in je kar naenkrat panika. Jaz pa tega ne razumem. A ko je telekom lastnik planeta in je v lasti države (in dela minus) pa je vse okej?!

  • borut08 20:58 29.oktober 2017.

    Ta skorumpirana politika ima lovke povsod.Kako pravi?Aja,kdor se ne ukvarja z politiko se pa politika ukvarja z njim.

  • Jana Bejba 16:39 29.oktober 2017.

    Resnica o današnji Sloveniji: https://www.youtube.com/watch?v=g1Vgb_7z75M