Slovenija
98 ogledov

Anton Peršak je novi minister za kulturo

Anton Peršak Katja Kodba/Mediaspeed
Poslanci so za novega ministra za kulturo potrdili Antona Peršaka. DZ ga je danes potrdil z 51 glasovi za in 12 proti.

"Kot mi je osebno zagotovil bo deloval v smeri ohranitve dobrih rešitev in odprave oziroma izboljšanja preteklih slabih praks," je izbiro Antona Peršaka za ministra utemeljeval predsednik vlade Miro Cerar. Koalicijski poslanci so ob tem izpostavili tudi, da si od novega ministra želijo predvsem rezultate na področjih, ki se jih je doslej nekoliko zapostavljalo. Vodja poslanske skupine PS Simona Kustec Lipicer je pri tem naštela področja medijske zakonodaje, kulturne dediščine in arhitekture.

Od Peršaka, ki je opravljal tudi delo državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo, pa v največji stranki pričakujejo tudi upoštevanje in izvrševanje nacionalnega kulturnega programa in koalicijskih zavez.

Prav temu se je namreč uprla prejšnja ministrica oziroma nekdanja šefica Peršaka Julijana Bizjak Mlakar, ki ni hotela izvršiti sklepov vlade o rudarjenju v javnem kulturnem zavodu Idrija, ker zato naj ne bi imela ustreznih znanj, kadrov in finančnih sredstev. Po tem, ko je predsednik vlade že predlagal njeno razrešitev, pa je Bizjak Mlakarjeva odstopila sama.

Preberite še: Kaj je pred odborom povedal novi minister?

Peršak je pred odborom navedel, da do konca mandata namerava poskrbeti predvsem za nujne naloge. Med drugim gre tudi za dokončanje šestih ali sedmih strategij, ki jim bo sledila zakonodaja. Med drugim gre tu tudi za medijsko zakonodajo. Ukrepati pa bi želel tudi na področju varovanja kulturne dediščine, predvsem tiste v lasti države, in samozaposlenosti kulturnikov.

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 14:55 20.maj 2016.

    mumije.........seveda ,saj imamo na oblasti faraone .

  • valerijakregar 14:44 20.maj 2016.

    naša politika je res vsemogoćna.tudi mumije oživljajo.