Slovenija
37 ogledov

Anton Peršak pred poslanci: Ureditev kulture na predosamosvojitveni ravni

Anton Peršak Katja Kodba/Mediaspeed
Kandidat za kulturnega ministra Anton Peršak se danes predstavlja pred odborom za kulturo, po tem ko je nekdanja kulturna ministrica odstopila. Peršek je dejal, da se bo zavzemal za spremembe, saj je ureditev kulture na predosamosvojitveni ravni.

Kandidat za kulturnega ministra Anton Peršak je svojo predstavitev pred odborom za kulturo začel s hvalnico slovenskim umetnikom in kulturi, češ da je ta na majhnost prostora tudi v svetu nadproporcionalno uspešna.

"Vprašanje je, zakaj je treba spremeniti kulturni model, če kultura daje pomembne rezultate. Ali so uspehi neke vrste izjeme in sistem v resnici ne deluje," se je vprašal Peršak in navedel, da je ob uspehih potrebno pogledati tudi druge podatke: "Na področju kulture deluje nesorazmerno veliko število ljudi, ki pa živijo pod pragom revščine." Navedel je še, da imamo v Sloveniji več kot 3.000 samozaposlenih v kulturi, od katerih več kot tretjina živi pod pragom revščine.

"Ureditev kulture na enaki ravni kot pred osamosvojitvijo"

Kultura kot družbeni podsistem se družbenim spremembam po osamosvojitvi ni prilagodila. "Številne zagate, ki jih razumemo kot pomanjkanje sredstev in delovanje interesnih skupin, so pravzaprav anomalije sistema. So posledice dejstva, da sistem ni prilagojen drugačnim razmeram v družbi - politiki in gospodarstvu," je še navedel Peršak in nadaljeval, da kulturi tudi na ustavni ravni ji pripisujemo zasluge za narod, vendar pa je takšno razmišljanje orientirano bolj v preteklost.

Kulturo razume kot najbolj reprezentativno legitimacijo skupnosti, politika pa bi se po njegovem mnenju morala tega zavedati, vendar ne z vmešavanje ali diktiranjem vsebine, temveč tako, da ji omogoči delovanje in odpravi ovire.

Komentarjev 1
  • dragec 19:43 16.maj 2016.

    Bravo Tone, gremo nazaj, takrat smo bili bolj kulturni