Slovenija
345 ogledov

Anton Rop je oproščen

Anton Rop mediaspeed
Ponovno sojenje se je zaključilo.

Okrajno sodišče v Ljubljani je nekdanjega premiera Antona Ropa oprostilo očitka izdaje tajnih podatkov v pogovoru z novinarjem Vladimirjem Voduškom.

Tožilstvo je Ropa preganjalo, ker je leta 2007, ko je bil poslanec, takratnemu novinarju RTV Slovenija Vladimirju Vodušku razkril, da naj bi se pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami leta 2004 Janez Janša in Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu ter da o teh dogovorih obstajajo prisluhi. Vodušek je izjavo objavil v TV Dnevniku.

Po današnjih besedah sodnice Ane Testen gre Ropu verjeti, da je podatke, ki naj bi jih razkril, dobil od takrat še novinarja Roka Praprotnika, ta pa naključno od neznanega telovadca na Golovcu, zato v tem primeru pa ni moglo iti za razkrivanje tajnih podatkov.

Posredno je bila kritična do obtožnega akta tožilca in je podobno kot Ropov zagovornik Emil Zakonjšek v zaključni besedi opozorila, da obtožni predlog nima oznake, da vsebuje tajne podatke. 

Rop po njeni oceni s svojim dejanjem tudi ni povzročil nobene škode, kljub temu da je Hrvaška potem, ko je zadeva prišla v javnost, Sloveniji poslala diplomatsko noto, v kateri naj bi jo opozorila, da bodo Ropove besede vplivale na odnose med državama. Protestna nota po oceni sodnice sama po sebi še ne predstavlja škodljive posledice.

Strinjala se je tudi z mnenjem Ropovega zagovornika, da je tožilstvo v ponovljenem sojenju obtožni predlog na nek način spremenilo v škodo obdolženca, kar pa po zakonu naj ne bi bilo dopustno.

Deset let sojenja

Danes bi sicer moral na sodišču pričati nekdanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Iztok Podbregar, a se je po besedah Ropovega zagovornika v pričanju, ki je bilo zaprto za javnost, skliceval na to, da bi se lahko z odgovarjanjem spravil v kazenski pregon.

Zakonjšek je v izjavi po razglasitvi sodbe novinarjem povedal, da je takšno odločitev pričakoval, saj to, kar je novinarju povedal Rop, "ni izdaja tajnih podatkov". "Žal se je to razčistilo šele po desetih letih," je dejal.

Rop je dejal, da je danes zanj kljub vsemu "žalosten dan, saj se je izkazalo, da je bil celoten postopek navadna farsa in da zanj ni bilo nobenih osnov". "Rabili smo deset let, da smo to dokazali, vmes pa mi je bila povzročena velika vsestranska škoda," je dejal.

Državni tožilec Virant je na odločitev napovedal pritožbo.

Prvo sojenje

V pvem sojenju je bil sicer Rop leta 2013 spoznan za krivega izdaje tajnih podatkov, izrečena mu je bila denarna kazen v višini 10.000 evrov. Vrhovno sodišče sodbo razveljavilo in jo vrnilo v ponovno sojenje. 

Večji del slednjega je potekal za zaprtimi vrati, vključno z današnjo zaključno besedo tožilca Luke Viranta, ki je za Ropa predlagal plačilo 10.000 evrov denarne kazni.

Ob začetku ponovnega sojenja je Rop proces označil za "popolni absurd in pravdo o oslovski senci". Sojenje pa je označil za balkanski proces, kjer "kadija toži in kadija sodi".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar praufo
    praufo 10:53 24.avgust 2017.

    "... pogovarjala sta se o incidentih", o tem se vsi pogovarjamo celo mediji pišejo o incidentih, kaj je zdej, kaj je govoril in kaj ni, kaj je bilo spornega, zdej če nekdo namiguje, da so nekateri nekaj namerno naredili in ...prikaži več provocirali obmejne organe, naj to dokažejo, sicer naj oni krijejo sodne stroške, ne pa zopet davkoplačevalci ... če bi bila ta vlada resna, bi vsak tak šalabajzerski primer sodstva obesila pravosodnem ministru, pa naj zrihta zakonodajo, al pa naj on plača stroške

  • mirror 14:28 23.avgust 2017.

    Ropovega Tončka bi morali obtožiti in obsoditi zaradi kraje ene pokojnine vsem upokojencem. Nekateri se še dobro spominjamo njegovih packarij z denarjem upokojencev. Sodeloval je tudi pri ukinitvi pokojninske blagajne in je prestavil izplačila pokojnin v medgeneracijsko solidarnost iz državnega ...prikaži več proračuna. Rop je član levice, kjer nihče ni nikoli za nič kriv.