Slovenija
19 ogledov

Arbitri, ki bodo risali mejo s Hrvaško, so znani

meja karta bobo Žurnal24 main
Slovenija in Hrvaška sta se dogovorili o imenovanju predsednika in še dveh članov arbitražnega sodišča s seznama Evropske komisije. Poleg Jerneja Sekolca in Budislava Vukasa, ki sta znana že od prej, bodo to še Vaughan Lowe, Bruno Simma in Gilbert Guillaume.

Poleg trojice v petčlansko arbitražno sodišče, ki bo dokončno določilo potek meje med državama, tako na kopnem kot na morju, vsaka država imenuje tudi svojega člana. Slovenski član je Jernej Sekolec, hrvaški pa Budislav Vukas.

Britanec Vaughan Lowe je mednarodni pravnik in nekdanji profesor na univerzi v Cambridgeu, Bruno Simma je nemški sodnik na Meddržavnem sodišču (ICJ), Francoz Gilbert Guillaume pa je nekdanji predsednik tega sodišča.

Sodniki morajo biti zdaj, ko so znani vsi člani, še uradno imenovani, nato pa bodo začeli z delom.

Dogovor o izbiri preostalih treh od skupaj petih arbitrov so potrdili tudi po srečanju premierja Boruta Pahorja s predsedniki parlamentarnih strank, ki je danes potekal v vili Podrožnik.

Na imenovanje gleda z optimizmom

Pahor je po današnjem srečanju dejal, da na delo arbitražnega sodišča gleda z optimizmom. Imenovanje članov arbitražnega sodišča omogoča, da državi zdaj pripravita memorandum, vendar na današnjem srečanju o tem po njegovih besedah niso govorili, je pojasnil Pahor. Dogovorili so se le, da mora biti postopek po eni strani zelo transparenten, po drugi pa gre za pripravo zagovora, ki mora biti do določene mere zaupen, je dodal.

Slovensko zunanje ministrstvo pa  je v sporočilu za javnost zapisalo, da so bili kandidati s seznama Evropske komisije odlični mednarodnopravni strokovnjaki, ki imajo bogate izkušnje na področju razsojanja v meddržavnih sporih, vključno z razmejitvenimi spori.

Zadovoljna tudi Hrvaška

Po besedah hrvaškega premiera Zorana Milanovića in zunanje ministrice Vesne Pusić gre za pomemben dogovor med državama. Kot je povedal Milanović, sta državi dogovor dosegli danes, po več tednih intenzivnih posvetovanj med Zagrebom in Ljubljano ob pomembni posredniški vlogi Evropske komisije.

"Dejstvo je, da smo se uspeli o tako občutljivem vprašanju s slovensko stranjo hitro dogovoriti in izbrati - po mnenju tako nas kot kolegov iz Slovenije - kakovostne sodnike, ki so sprejeli obveznost, da bodo delali na sprejetju odločitve o tem, kje je meja med državama," je dejal hrvaški predsednik vlade, ter se zahvalil za sodelovanje pri dogovoru o preostalih od skupaj petih članov arbitražnega sodišča. Milanović zdaj pričakuje, da bo do pomladi prišlo do premikov pri izvajanju arbitražnega sporazuma.

"Vukasa bi morali izločiti"

"Imena imenovanih arbitrov le bežno poznam, gre za izbiro strank v postopku," je za zurnal24.si povedal Marko Pavliha.

Po besedah Pavlihe je pomembno izpostaviti, da mora celoten postopek arbitraže od imenovanja dalje potekati popolnoma samostojno. "Upam, da se bo pritisk zlasti ene velike države na dogajanje v notranje zadeve naši državi s tem končal. Sedaj imamo 15 dni, da uradno imenujemo tudi vsak svojega arbitra, torej dr. Sekolca in dr. Vukasa."

"Če bo Hrvaška vztrajala pri Vukasu, za katerega vemo, da se je v preteklosti odločno in mestoma arogantno izrekal o po njegovem pravi rešitvi mejnega spora, bi morala Slovenija zahtevati njegovo izločitev, saj to omogoča arbitražni sporazum," meni Pavliha in dodaja: "Če drugega ne, bi s tem Slovenija pokazala svojo odločnost in poznavanje arbitražnega sporazuma, pri tem pa lahko mirne duše pokažemo na dr. Sekolca, ki se v preteklosti o meji med državama ni izrekal, čeprav so mu nekateri v Sloveniji prav to ob njegovem imenovanju tudi očitali, torej premalo patriotizma."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.