Slovenija
1883 ogledov

Avstrijsko kazanje mišic na meji

Avstrijska policija na Šentilju
V akciji več sto policistov in vojakov, tudi iz nove enote Puma.

Avstrija bo danes v Špilju izvedla vajo varovanja meje v primeru prihoda večje skupine beguncev in migrantov na njena vrata. Na prikazu in preizkusu zmogljivosti bo po napovedih sodelovalo več sto policistov in vojakov, med njimi tudi pripadniki nove enote za varovanje meje Puma.

Vajo si bosta med drugim ogledala ministra za notranje zadeve in obrambo Herbert Kickl in Mario Kunasek. Sprva je bila načrtovana za 25. junij, ko Slovenija obeležuje dan državnosti, a so jo nato po protestih iz Ljubljane preložili za en dan.

Avstrijska policija in vojska v Špiljah na Štajerskem Slovenija Avstrijsko kazanje mišic na slovenski dan državnosti

Slovenija do vaje kritična

Tudi sicer slovenske oblasti menijo, da Avstrija s takšnimi aktivnostmi pretirava. Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je pred dnevi v pismu Kicklu izrazila nasprotovanje vaji tako zaradi dejstva, da naj bi del te vaje potekal na slovenskem ozemlju, kot tudi, ker bi imel ta "prikaz množičnega prihoda nezakonitih migrantov s slovenske strani na avstrijsko neizogibno zelo negativen učinek v Sloveniji, verjetno pa tudi v Avstriji".

Avstrija meja Slovenija Za Slovenijo žaljiva avstrijska vaja preložena

Pumo sestavlja kar 600 vojakov

Na vaji v neposredni bližini avstrijsko-slovenskega mejnega prehoda Šentilj, kjer so avstrijske oblasti v času begunskega vala pred tremi leti postavile obsežen ograjni in registracijski sistem za sprejemanje beguncev, bodo po napovedih prikazali, kako ustaviti večjo skupino beguncev in migrantov. Sodelovala naj bi tudi nova enota za varovanje meje, imenovana Puma, ki jo sestavlja 600 pripadnikov varnostnih sil. Enota naj bi bila v celoti vzpostavljena šele septembra, tokrat naj bi preverili njeno pripravljenost za ukrepanje.

Avstrijska policija na Šentilju Migracije Slovenija Jutri na meji več sto avstrijskih policistov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • borut08 23:23 26.junij 2018.

    Avstrijci lahko na svojem ozemlju pocno kar zelijo.Kaj to nase bedake moti?

  • McClain 12:12 26.junij 2018.

    popušili smo ga. Sam še mal...

  • Rafaeluss 09:06 26.junij 2018.

    Pa kaj se bunijo, namesto da bi vaje naredili skupaj. Bi se vsaj kaj a učili. Ma imajo Avstrijci srečo s tem Kurtom, mi pa se nadejamo vaškega homuristo imeti za premiera vlade.