Slovenija
1275 ogledov

Azijski sršeni v Sloveniji

Sršeni so napadli desetletnike. Žurnal24 main
Sršeni. Na Primorskem naj bi se pojavil domnevno nevarni azijski sršen, katerega pik naj bi bil smrtonosen. Gre za neupravičen strah, azijski sršen nima močnejšega strupa kot avtohtona vrsta.

Na spletnih omrežjih se širi posnetek s koprskega podeželja. Kot piše, je to ogromen čmrlj, ki naj bi bil velik približno štiri centimetre. Doslej naj takšne žuželke v Istri še ne bi opazili.

Kot pišejo Primorske novice, so se že lani pojavljale novice o domnevno nevarnem azijskem sršenu, ki naj bi ga najprej opazili v Franciji, od koder naj bi se naglo širil po Evropi. Opazili so ga tudi na Hrvaškem in pri nas. Velik naj bi bil pet do šest centimetrov, pik pa, tako so poročali lani, celo smrtonosen.

Žuželka se je v Evropi sicer pojavila že leta 2004, in sicer na jugovzhodu Francije. Od takrat se je razširil po Evropi in povzročal predvsem veliko škodo v čebelarstvu; saj uspešno napada panje.

Nima močnejšega strupa

Za azijskega sršena je značilna temna obarvanost po hrbtu, velik je do 25 milimetrov. Preostale lastnosti so podobne tistim navadnemu sršenu. Avtohtona vrsta napada posamezne čebele, ta sršen pa panje. Evropske vrste čebel še niso razvile sistema obrambe pred njimi, kar so že storile nekatere čebelje vrste v Aziji. Najbrž se zato zdaj ta vrsta sršena v Evropi tako uspešno razvija.

Raziskave so pokazale, da lahko vrsta azijskega sršena piči tudi človeka, prav tako kot avtohtona domača vrsta sršena. Posledice pika so podobne. Ta podvrsta ne predstavlja dodatne nevarnosti, saj nima močnejšega strupa in ni bolj agresivna od domačih vrst. Večja nevarnost nastane, če se približamo gnezdu na manj kot pet metrov razdalje. Ker se počutijo ogroženi, napadejo. Ker pa ta vrsta gradi gnezda na drevesih, v krošnjah, je možnost za napad manjša.

Znova se potrjuje, da ta vrsta, podobno kot vse druge živalske vrste, uspešno izkorišča tako imenovano ekološko nišo - v njej najde ugodne pogoje za hiter in uspešen razvoj. Uradni podatki navajajo, da pri nas ni opaziti povečane prisotnosti sršenov, navajajo Primorske novice. Pojavljajo se kot običajno v tem času.

Komentarjev 4
  • Ferluci 22:20 27.maj 2016.

    " zjutraj malo po 78. uri poklicali ..." ?@!*%# WTF.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:30 07.julij 2015.

    Super ...še ena stvar ki ogroža že tako zelo ogroženo kranjsko čebelo. K da kmetje s svojimi škropivi niso dovolj. Slabo se piše kranjski čebeli..slabo slabo....

  • programer 11:21 07.julij 2015.

    Bo držalo, pred 4 leti me je pičil sršen v Kambodži, bolečina je bila zelo intenzivna in je trajala cca 4 ure.