Slovenija
17 ogledov

Belgijski KBC odhaja iz Slovenije

Belgijski KBC bo prodal svoj delež v Novi Ljubljanski banki. Žurnal24 main
Belgijska družba KBC se umika s slovenskega trga. Predsednik koncerna ne verjame več v možnost nakupa Nove Ljubljanske banke, zato naj bi se odpovedal želji po večinskem deležu.

Izvršni direktor belgijske družbe KBC Andre Bergen je v Bruslju ob predstavitvi rezultatov za leto 2007 povedal, da se KBC umika s slovenskega trga, z vlado pa potekajo pogovori o načinu umika.

 
 

Vstopu na slovenski trg sicer ne bi rekel napaka oziroma polom, saj imamo dobre odnose s kolegi v NLB. Jasno pa je, da je bila ambicija precej večja. To sem do neke mere vedno obžaloval, razumem pa politično občutljivost in glede tega nimam nobenih kritik. Ampak prideš pa do zaključka, da logika politike in logika poslovanja nista nujno isti in da ni lahko obojega združiti v eni instituciji.

Andre Bergen, predsednik koncerna KBC

 

Naj spomimo, da si je KBC želel pridobiti večino lastništva v Novi Ljubljanski banki. Očitno so to namero opustili. Bergen je pogajanja z vlado glede lastništva označil za pogovarjanje in ne pogajanje ter dodal, da je verjetnost, da bi pridobili večinski delež v NLB, minimalna, če sploh obstaja.

Prav tako je poudaril, da nima smisla povečevati deleža v lastništvu NLB, ker se nameravajo umakniti. Pri tem ne bodo škodili NLB, ker bodo umik opravili v sodelovanju s slovensko vlado. Doda tudi, da je KBC, ki je želela prek NLB prodreti na trge nekdanje Jugoslavije, z naložbo v Slovenijo "izgubila nekaj let".

Sam verjame, da je v igri prodaje NLB tako imenovana prodaja prek prve javne ponudbe (kot je bilo v primeru Nove Kreditne banke Maribor) kot tudi zasebne ponudbe.

Kdaj bi lahko KBC zapustila Slovenijo, Bergen ni mogel povedati. To je odvisno tako od položaja na finančnih trgih kot tudi od morebitnega nakupa njihovega deleža. "O tem obstajajo govorice, a se še ni nihče ni zanimal," je jasno povedal predsednik KBC.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.