Slovenija
11 ogledov

Besedni spor zaradi zbranih dokazov

(Foto: Benjamin Kovač) Žurnal24 main
Sojenje. Na današnji obravnavi v primeru Balkanski bojevnik najprej spopad glede zbranih dokazov iz Italije.

Eno najbolj odmevnih sojenj proti organiziranemu kriminalu v Sloveniji se nadaljuje na predviden način, saj so obramba in tožilstvo vpletena v besedni dvoboj glede tega, ali bodo prebrali odredbe o tem, kako je potekala preiskava v Italiji in kako so obtoženim prisluškovali.

Pregovarjanje se je nadaljevalo tudi glede petih zgoščenk, ki jih je na prošnjo tožilstva poslalo italijansko tožilstvo, saj dveh niso mogli oziroma znali odpreti, prav na teh pa naj bi bile italijanske odredbe.

Torkova obravnava se je končala okoli 11. ure, do jutri pa morajo tožilstvu predložiti vse kopije odredb italijanskih varnostnih organov, ki so preiskovali obtožene in v najkrajšem možnem času predložiti overjene prevode odredb. 

Četrtkova obravnava je zato preklicana.

Vsi zanikali vpletenost
Na zadnji obravnavi so zaključili z zagovori sedemnajstih obtoženih, vsi pa so zanikali vpletenost v očitano trgovino z mamili in hudodelsko združevanje. Hkrati nihče od njih ni bil pripravljen odgovarjati na vprašanja. Za očitke iz obtožnice so imeli različna pojasnila, predvsem za odhode v tujino, kjer naj bi po očitkih iz obtožnice skrbeli za prevoz in skladiščenje kokaina.

Okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar je z dosedanjim potekom postopka zadovoljna. Kolikšno kazen bo zahtevala za obtožene, še ne razkriva, poroča STA.  Kot je dejala, je to stvar zaključnega govora, misli pa, "da okoli tega ne bodo imeli nobenih težav".

Ravno te dni mineva eno leto od obsežne policijske akcije, v kateri so poleg Dragana Tošića, domnevnega vodje slovenskega dela narkokartela tako imenovanega kralja kokaina Darka Šarića, policisti prijeli 13 njegovih domnevnih sodelavcev. V sklopu akcije, ki je potekala na območjih policijskih uprav Ljubljana, Kranj in Koper, pa so opravili tudi več kot 30 hišnih preiskav.

Po končanih zaslišanjih pred preiskovalnimi sodniki je devet osumljenih končalo v priporu, trije v hišnem priporu. Vsi so danes še vedno priprti. Obtožbo je tožilstvo vložilo 23. novembra lani, pravnomočna pa je postala 25. marca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.