Slovenija
46412 ogledov

Bizarni primeri oddaje stanovanj v Ljubljani

Stanovanje v Ljubljani Ministrstvo za javno upravo
Stanovanjski problematiki v slovenski prestolnici ni videti konca, številni jo izkoriščajo tudi za lastno korist.

Z drugim oktobrom se je uradno začelo novo študijsko leto, za nekatere študente pa so že prvi dnevi stresni. Medtem ko so se nekateri že uspešno vselili v stanovanja oziroma študentske domove, drugi na vselitev še čakajo in v najslabšem možnem primeru se lahko zgodi, da bodo v tem položaju vse do maja ali celo začetka junija. Kot smo že pisali, so vrste za študentske domove izjemno dolge. Največja težava je v Ljubljani, kjer se ocenjuje, da primanjkuje vsaj 10 % študentskih ležišč.

Študentski dom | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Situacija je letos še slabša, saj so se zaradi prejetih sredstev s strani ministrstva pri Študentskih domovih Ljubljana odločili za prenovo njihovega največjega Doma ŠD3 v Mestnem logu, ki bo trajala do konca letošnjega koledarskega leta. Zaradi prenove so iz omenjenega doma po ostalih domovih morali razseliti 457 študentov. Dinamika vseljevanja bo iz tega razloga dodatno upočasnjena vsaj do novega leta.

Ljubljana ulica ljudje Absurdne najemnine Slovenija Noro, koliko morajo študenti odšteti za posteljo!

Izbor sob v Ljubljani vas bo presenetil

Študentski domovi še vedno veljajo za najcenejšo možno rešitev, a do subvencioniranega bivanja niso upravičeni vsi. Pri obravnavi vloge se namreč upoštevajo oddaljenost od kraja izobraževanja, učni oziroma študijski uspeh in finančni položaj študenta oziroma gospodinjstva, v katerem živi. Od teh kriterijev je tudi odvisno, kako visoko na prednostnem seznamu bo študent.

Baragovo semenišče Slovenija Slovenija Najbolj kritična je Ljubljana, sledi Obala

Tistim, ki na svojo sobo še vedno čakajo, tako preostane le, da se na fakulteto vsak dan vozijo, ali pa da v vmesnem času najamejo sobo pri zasebnikih. Na spletu smo izbrskali primere ponudb študentskih sob, ki so se nam zdeli vse prej kot primerni. Pri tem smo si pomagali z Instagram profilom Domozlom, kjer so zbrani najbizarnejši oglasi za nepremičnine, bodisi zaradi visokih cen bodisi zaradi nenavadnih zahtev najemodajalcev.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by domozlom (@domozlom)

Nemalokrat se iskalci stanovanj/sob soočajo z nerazumnimi prepovedmi, katere jim iskanje zanje primernega stanovanja dodatno otežujejo. Najpogostejše prepovedi, ki jih najemodajalci navajajo v oglasih za oddajo stanovanj, sta prepoved kajenja in prepoved hišnih ljubljenčkov. Ponavadi najemnike pri ogledu stanovanja vprašajo tudi po viru dohodka, velikokrat pa se najemodajalci odločajo tudi na podlagi barve kože ali jezika (tujci in priseljenci) ter socialnega in zakonskega stanu (samohranilke in ločenke z otroki). 

blok Slovenija "Lagali so nama in zavlačevali"

Nedavno so na profilu delili primer oglasa, ki se je pred kratkim pojavil na enem od slovenskih nepremičninskih portalov. 14 kvadratov veliko sobo v naselju Podgorica pri ljubljanskih Črnučah lastniki oddajo za pičlih 40 evrov. Na prvi pogled oglas deluje sanjsko, zanimivi pa so predvsem pogoji. Namesto najemnine se za 12 ur na mesec pričakuje varstvo dveh oseb s posebnimi potrebami, starih 26 in 28 let. "Ne glede na leta sta v bistvu otroka," so še pripisali najemodajalci.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by domozlom (@domozlom)

To sicer ni tako redka praksa. Nepremičninski portali in skupine so v preteklosti že večkrat zabeležili oglase, v katerih najemodajalec oddaja sobo v zameno za določeno število ur, ki bi jih najemnik namenil za skrb ali druženje ponavadi s starejšo osebo, ki prav tako živi v stanovanju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by domozlom (@domozlom)

Tovrstni oglasi razdvajajo javnost. Če se nekaterim zdi to dober primer medgeneracijskega sobivanja, ki mlajši osebi hkrati olajša bivanjsko stisko, drugi oddajo stanovanja pod tovrstnimi pogoji dojemajo kot prikrito izkoriščanje. Skrb za starejšo osebo je namreč težko omejena na fiksno število ur, pa tudi če gre samo za "nedolžno" prošnjo za vsakodnevno kuhanje kave ali pripravo zajtrka.

Stanovanje, ki se prodaja na naslovu Breg 8 Slovenija Neverjetno, na kaj moraš pristati, ko najemaš stanovanje

Naslednji oglas, ki nam je padel v oči, se nanaša na oddajo sobe v stanovanju s souporabo ostalih prostorov. Cena za sobo z zanimivim ležiščem v velikosti 90x200 cm, ki so ga lastniki opisali kot anatomskega in zato primernega za ljudi s težavami s hrbtenico ali križem, znaša približno 360 evrov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by domozlom (@domozlom)

Pod kakšnimi pogoji najemodajalci oddajajo sobe študentom, dobro ponazarja tudi spodnja objava. Lastniki za sobo v zelo slabem stanju zahtevajo 170 evrov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by domozlom (@domozlom)

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Ajdemi___Pushi 07:24 25.oktober 2023.

    Teli komenrarji od Domozloma si haupt poden. Vi se pa z njimi celo postavljate. Jaoo🙄 Pa lepo je eden prosil, da naj se folk vzdrži glupih komentarjev, ker ni dal oglasa zato, da mu bodo sralci pametovali. Ampak vam to ni dovolj.

  • bobubob 15:53 15.oktober 2023.

    Lastnik in samo lastnik ima pravico povedati, komu in pod kakšnimi pogoji odda SVOJ objekt. Država pa naj zagotovi pogoje, da bodo raznorazni mojstri imeli zdravo konkurenco. Torej dovolj zazidljivin površin na že degradiranih a saniranih površinah, davščine na delo ...prikaži več in material na minimum, garancije za opravljeno delo in kršenje pogodb na maksimum. Pa naj delajo tudi tuje firme, da le položijo primerno garancijo za solidnost del. Ja, pa državno birokracijo na minimum. Pa se bo izšlo. Volilci?!

  • Avatar Žare Dolenc
    zare 16:24 14.oktober 2023.

    Sloven'c slovenca je..e. Od nekdaj.

Sorodne novice