Slovenija
12 ogledov

Blanca končana maja

Zadnji lepotni popravki ob HE Blanca, ki bo začela obratovati še letos. Žurnal24 main
Gradnja Hidroelektrarne Blanca je v zaostanku. Huda zima naj bi dela zaustavila za pol meseca. Tudi načrti niso bili pripravljeni v predvidenem roku.
 

Gradnja elektrarn

Rok. "Gradbena dela na HE Blanca bodo vključno z ribjo stezo končana do 1. maja," pojasnjuje vodja projekta Bogdan Barbič. "Prvi agregat je pripravljen za obratovanje, druga dva sta v zaključni fazi montaže," dodaja in napoveduje skorajšnji začetek del v drugi gradbeni jami v Krškem.

Gradnjo Hidroelektrarne (HE) Blanca zavira sočasna gradnja čistilne naprave v Sevnici, zato bodo akumulacijsko jezero lahko do konca napolnili šele sredi maja. Zamuda pri gradnji HE Krško, ki je nastala lani, je nadoknadena, so pa morali zaradi hude zime dela za pol meseca ustaviti. Državni prostorski načrt (DPN) za HE Brežice bi moral biti razgrnjen že konec prejšnjega leta, a bo predvidoma šele letos poleti, sprejet pa naj bi bil junija prihodnje leto. "V zvezi z Brežicami je še veliko odprtih vprašanj, ki jih je treba zapakirati v DPN, zato je ta rok nerealen," je članom odbora za HE na spodnji Savi povedal Darij Krajčič, direktor direktorata za prostor.

 
 

Predsednik odbora Niko Galeša od nas zahteva, naj HE Bražice do pomladi zapakiramo s pentljo in oddamo.

Cveto Kosec

 
Kje so Mokrice?
Veriga HE na spodnji Savi bo zgrajena do leta 2015, napovedujejo vpleteni, čeprav zamik nastaja že pri HE Brežice. O HE Mokrice pa se sploh še ne govori oziroma niso v teku nobeni postopki za pripravo DPN, opominja Cveto Kosec z ministrstva za gospodarstvo. Po Koščevem mnenju naj bi bil krivec za to bivši minister Andrej Vizjak, ki pa krivdo odločno zanika.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.