Slovenija
13553 ogledov

Bo kmalu pri vas pozvonil srbski poštar?

Poštarji Pixell
Pošta Slovenije je pred meseci začela delavce iskati tudi v Srbiji. Je bilo kaj zanimanja?

Pošta Slovenije je na začetku avgusta pojasnila, da so se za iskanje ustreznih kadrov v tujini odločili zaradi premajhnega odziva v Sloveniji. Zaposlitev tujih delavcev naj bi prispevala tudi k razbremenitvi zaposlenih, so iskanje potencialnih poštarjev v Srbiji pojasnili na Pošti Slovenije.

Poudarili so, da zakon o zaposlovanju in delu tujcev ne določa obveznosti znanja slovenskega jezika, prav tako tega ne določajo njihovi interni akti. Ne glede na to so napovedali, da bodo zaposlene iz tujine vključili v program začetne integracije priseljencev, ki omogoča brezplačni program učenja slovenskega jezika, nudili da jim bodo tudi usposabljanje in mentorstvo na delovnem mestu.

Poštar Sindikat besen Slovenija Pošta delavce išče tudi v Srbiji

Na naša vprašanja, kašen je bil odziv kandidatov iz Srbije, so nam na Pošto Slovenije odgovorili, da je na objavljene razpise za zaposlitev prispelo "večje število prošenj, ki so trenutno v postopku obravnave".

"Naj poudarimo, da imajo v vsakem primeru prednost pri zaposlitvi državljani Republike Slovenije. Tuje državljane bo Pošta Slovenije zaposlovala na tistih delovnih mestih znotraj organizacije, kjer ni potrebna komunikacija s strankami," so skopo pojasnilo sklenili na Pošti Slovenije. Konkretnih podatkov glede prijav in odgovorov na vprašanja, ali so s kandidati iz Srbije že sklenili pogodbe, nam niso želeli podati.

Poudarili so le še, da glede dodatnih zaposlitev na področju dostave intenzivno sodelujejo z Zavodom RS za zaposlovanje.

Povprečna bruto plača pismonoše znaša 1163 evrov, neto izplačilo pa 809 evrov. Skupaj z malico in prevozom znaša znesek izplačila 953 evrov, delavec pa prejme tudi regres za letni dopust v višini 931 evrov in poslovno uspešnost v višini 210 evrov. Povprečna bruto plača v Pošti Slovenije sicer znaša 1469 evrov oziroma 991 evrov neto.

Opozorila sindikata

Kot je znano, ob informaciji, da je Pošta Slovenije v Srbiji objavila razpise za poštarje pri nas, se je oglasil Poštni sindikat, ki deluje v okviru koprske konfederacije KS 90; od vodstva družbe so zahtevali, da razpise dopolni s pogojem aktivnega obvladovanja slovenskega jezika.

Kot so poudarili, obljubljeni tečaj za učenje slovenskega jezika, ko vodstvo družbe istočasno ne poskrbi za ureditev razmer z reorganizacijo, izboljšanjem pogojev dela in povišanjem dohodkov, kljub temu, da rezerve obstajajo, vodi v le še večje nezadovoljstvo delavcev in slabšanje kakovosti storitev.

"Prepričani smo namreč, da so ravno neurejene razmere vzrok velike fluktuacije, saj pošto zapuščajo tudi izkušeni kadri," so po poročanju STA avgusta še dodali v Sindikatu poštnih delavcev.

Takšen bo univerzalni plačilni nalog. (Foto: Boštjan Tacol) Pošta Slovenija To, da pošta zahteva osebni dokument, je povsem zakonito

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 29
  • fatma 11:17 17.oktober 2017.

    Šta je bre?

  • Avatar atojeto
    atojeto 20:01 15.oktober 2017.

    Te stvari bi morala urediti država. Dokler je na Zavodu za zaposlovanje zadosti primernih delavcev, prepovedat uvoz delavcev. Potem pa naj deluje trg delovne sile. Takšen trg delovne sile kot imamo, bodo delodajalci kmalu začeli uvažati delavce iz Kitajske, ker ...prikaži več bodo cenejši in je cel sistem podrejen kapitalistom in njihovemu kapitalu. To velja za vsa delovna mesta od čistilke, zidarja do doktorja vsake vrste.

  • matermila 07:45 15.oktober 2017.

    Poudarili so, da zakon o zaposlovanju in delu tujcev ne določa obveznosti znanja slovenskega jezika, Kak pa mislijo,da se bom s priftregerjem pogovarjal?A bom moral jaz obiskovati tečaj tujih jezikov,da bom lahko kontaktiral z dostavljalcem pošte? Kje bojo ti tuji ...prikaži večji delavci stanovali,če še naši ljudje nimajo vsi stanovanj?V podnajemniških sobah,po trije,štirje v eni?Ludnica.Jankovič se menda že smeji,v LJ bo dobil množico novih volivcev.