Slovenija
19 ogledov

Bo trkanje na vest dovolj?

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Izmerjeno pri poplavah: ljudje Karitasu zaupajo za 65 tisoč evrov bolj kot Rdečemu križu.

Od grozečih poplav, ki so dodobra namočile domove ljudi, so minili že skoraj trije tedni. Da bo Rdeči križ Slovenije (RKS) razdelil prispevke, ki so jih zbrali državljani, pa bodo najbrž minili še najmanj trije.

Medtem ko so pri Karitasu veliko hitrejši in bolj zaupljivi, pri državnem humanitarcu očitno zelo pazijo, da se ne bi opekli. Ljudje jim po razvpiti finančni aferi z nekdanjim sekretarjem Mirkom Jeleničem v glavni vlogi namreč še vedno zaupajo za približno 65 tisoč evrov manj kot Karitasu. Čeprav je od afere, ki je razkrila, da je Jelenič posojal zbrani denar, minilo že devet let!

Naivno. Koliko je jeleničev na mikroravni med domnevnimi oškodovanci, ki jih bo naplavila zadnja voda in bodo denar izvabljali iz različnih žepov hkrati, ne vemo. Na RKS zagotavljajo, da upravičence temeljito preverjajo, pri tem pa sodelujejo tudi z drugimi organizacijami – občinsko komisijo, Karitasom, centri za socialno delo. Zahtevali bodo tudi račune za popravila škode.

Generalni tajnik Karitasa Imre Jerebic pa je prepričan, da dokazila niso potrebna in da je treba pri dodeljevanju pomoči igrati na zaupanje, k pošteni porabi pa naj bi po njegovem pripomoglo tudi to, da se poplavljeni na vasi med seboj dobro poznajo.

Z vprašanji v vlogi, ali imajo nepremičnino zavarovano, ali so dobili denar že pri občini ali drugih ustanovah, pa, kot pravi, "trkajo prosilcem na vest". Pa je to res dovolj, da bi preprečili zlorabe? Za Micko, ki je darovala svoje težko prigarane evre, najbrž ne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.